Berta Sándor

Publikusan elérhető bármely svéd rendőrségi előélete

Ugyan a lexbase.se nevű portál csak rövid ideje érhető el Svédországban, a működése máris komoly vitát váltott ki.

A honlap lényege, hogy igyekszik összegyűjteni a skandináv állam összes bűnözőjének személyes adatait. A platform keresőjébe elegendő csupán beírni egy nevet és bárki kiderítheti, hogy az illető büntetett előéletű-e vagy sem. Van rajta egy digitális térkép is, ami megmutatja, hogy az adatbázisban szereplő emberek éppen hol laknak. Az üzemeltetők ráadásul kifejlesztettek egy iOS-kompatibilis alkalmazást is, ami figyelmeztetéseket küld, ha egy bűnöző a lakókörnyezet közelében bukkan fel. Az oldal létrehozását jelentős mértékben elősegítette, hogy Svédországban - az információkhoz való szabad hozzáférést biztosító törvénynek köszönhetően - bármikor bárki megtudhatja, hogy mit tárolnak a kormányzati szervek egy adott személyről.

A lexbase.se működése ugyanakkor szinte azonnal a támadások kereszttüzébe került, mert egyrészt az adatok nem teljes körűek, másrészt egy részük nem is valós. Mindez azt eredményezi, hogy olyan személyt is bűnözőnek bélyegezhetnek meg, aki törvénytisztelő állampolgár és soha semmilyen dolga nem volt a hatóságokkal. A helyzet mindössze néhány nap alatt olyan súlyossá vált, hogy a portál szóvivője halálos fenyegetéseket kapott és kénytelen volt távozni a posztjáról.


Jonas Häger, a lexbase.se létrehozója és üzemeltetője azt állítja, hogy ő csupán jót akart. Ügyvédje szerint a honlap a polgárok biztonság és információk iránti igényének igyekszik megfelelni, hiszen így például a nők egy randevú előtt leellenőrizhetik, hogy a közelükben tartózkodnak-e szexuális bűncselekmények miatt elítélt személyek.

A helyi adatvédelmi szakemberek úgy vélik, hogy sérültek a feltüntetett felhasználók személyiségi jogai és abból indultak ki, hogy a lexbase.se a jelenlegi formájában nem maradhat a világhálón. Az már az ügy külön pikantériája, hogy maga Jonas Häger sem makulátlan polgár, ugyanis 2007 óta egyszerűen nem hajlandó adót fizetni. A szóvivőjén keresztül ezt egy hosszú hajóúttal indokolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vision5 #7
    Amúgy az USA-ban van egy ugyanilyen térkép és az ellen nem lázadoznak.
  • vision5 #6
    Az oldal már nem elérhető pedig szívesen lecsekkoltam volna pár svéd cégtulajdonost :D
  • AgentKis #5
    Mi lesz a bűnözők jogaival? XD
  • Szefmester #4
    Nem teljesen real time, de gondolom miután kiengedték őket a sittről elköltözhettek, az adatbázist meg frissítgetik...
  • sanyicks #3
    RÁÁÁSZIZMUS!!!!!!!
  • COOLancs #2
    Azt nem értem hogy miért vannak a szomszédos országban is pöttyök? Ez real-time követi az embereket? :D
  • Tetsuo #1
    A térképen látszik, hogy Svédország tele van bűnözőkkel. :-D
    Ez a megoldás Magyarországon durván diszkriminatív lenne, mert legmagasabb arányban két kisebbséget érintene, az egyiket "megélhetési" a másikat nyakkendős bűnözés elkövetőjeként.