MTI

Átadták a bírósági távmeghallgató rendszert

A célként kitűzött nagyobb rendhez és biztonsághoz járul hozzá a bírósági távmeghallgatási rendszer - mondta Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten, a Fővárosi Törvényszéken tartott bemutatón.

A miniszter felhívta a figyelmet: a büntetés-végrehajtás, a bíróság és a rendőrök tevékenységét is segítheti ez a meghallgatásokról felvételeket is készítő rendszer, amely lehetővé teszi a döntések elemzését, ha pedig továbbfejlesztik, az oktatás, a képzés, sőt a jogalkotás területén is támaszul szolgálhat. Ezzel az új módszerrel jelentős összegeket is meg lehet takarítani, mert sokkal kevesebbet kell majd szállítani az őrzötteket és kísérőiket a tárgyalásokra - tette hozzá. Emlékeztetett arra: húsz éve próbálták ki ennek a rendszernek az elődjét, és ha akkor megvalósítják, akkor "egyértelmű, hogy az elsők között lettünk volna Európában" ezen a téren.

Pintér Sándor utalt arra: korábban felmerült, hogy a közvetlenség elvét sértheti ez a rendszer, de ezt az aggályt végül elvetették, mert vannak más bizonyítékok is - például a mikroszkópos képek -, amelyek esetében szintén nem közvetlenül vizsgálódnak. A gyanúsítottak esetleges befolyásolásának elkerülése érdekében az egész termet be lehet kamerázni - állapította meg. A belügyi tárca vezetője kiemelte: arra is megvan a lehetőség, hogy a tárgyaláson részt vevők esetleges sérüléseit a bíró a kamera elé kérje, és arra is, hogy felfüggessze a tárgyalást. Az informatika fejlődésének köszönhetően csekély a közvetítés megszakadásának valószínűsége, de lehetőség van arra is, hogy folytassák, ha a problémát elhárították - közölte.


Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a videokapcsolat az eljárásjogban óriási távlatot nyit, Európában pedig erre már számos példa van. Észak-Írországban például húsz bíróságon és több büntetés-végrehajtási intézetben használják, de Spanyolországban és Lengyelországban is kamerarendszerrel látták el a tárgyalótermek egy részét. A tanúk az úgynevezett hiteles helyekről kapcsolatot teremthetnek a kamerák segítségével azzal a bírósággal, ahová behívták őket, ezáltal gyorsan és költségkímélő módon tudják lefolytatni a tárgyalásokat. Ennek a rendszernek a külföldi bírósági meghallgatások esetében kiemelkedő jelentősége lehet, segítségével embercsempészési ügyet is le tudtak már zárni - jegyezte meg.

Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke elmondta: a Fővárosi Törvényszéken 3600 ügyben döntöttek a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról. Beszámolt arról is, hogy május 5-én megkezdi működését a Fővárosi Törvényszék egységes nyomozási bírói csoportja a Fő utcában. Az esemény végén egy fiktív bírósági jelenet szimulálásával bemutatták az igazságszolgáltatásban alkalmazandó távmeghallgató rendszert, amelynek lényege, hogy a bírósági tárgyalóterem és a büntetés-végrehajtási intézet között kiépített közvetlen videokapcsolaton keresztül hallgatja meg a bíróság a fogvatartottakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!