MTI

A kormány szerint a digitális szolgáltatásoké a jövő

A globális értékláncok helyett a jövő a digitális szolgáltatásoké - mondta Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletének nagykövete a Joint Venture Szövetség (JVSZ) tartott üzleti ebédjén Budapesten.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: a globalizáció hosszú, több kontinensre kiterjedő termelési láncokat épített ki, a világ azonban napjainkban a digitalizáció felé fordul, ami jelentős változásokat idéz elő a világgazdaságban. Az ipari és más típusú robotok, a 3D nyomtatás, a Big Data eljárás átalakítja a termelésről vallott hagyományos elképzeléseket, a jövőben az eszközök tulajdonlása helyett azok használata kerül előtérbe.

Cséfalvay Zoltán kifejtette: a globális értékláncok kiépítése során a cégek elsősorban a termelési költségeket (vagyis a munkaerő, és más típusú költségeket) vették figyelembe, ezért nagy területre, akár különböző kontinensekre kiterjedő cégláncokat hoztak létre, most egyre inkább az a trend, hogy a multik és más cégek is visszahozzák a termékek gyártását, a szolgáltatások kiépítését a fogyasztók közelébe. A jövőben a 3D nyomtatás "verhetetlen" lesz az egyedi termékek előállításában, már csak azért is, mert ugyanazt a terméket, árucikket a 3D technológia segítségével kevesebb alkatrésszel is elő lehet majd állítani.

Úgy ítélte meg: a valódi fordulatot a termelésben a digitalizáció hozza el, mert annak elterjedésével a hozzáadott értékek szerepe, fontossága nagy mértékben megugrik majd. Ha a vezető nélküli autók elterjednek, ami Cséfalvay Zoltán szerint már nem a távoli jövő, akkor az önvezető gépkocsikban a hozzáadott értéket képviselő szoftverek az autók értékének mintegy 40 százalékát képviselhetik, és a közlekedésszervezés további 20 százalékot jelent majd. Napjainkban a hozzáadott érték legfeljebb 30 százalékot ad a személyautók értékéből - fűzte hozzá.

Cséfalvay Zoltán szerint az Ipar 4.0 lényegében az új technológiák együttes alkalmazása, ebben a startup vállalkozások, a digitális szolgáltatók, a kutató-fejlesztő intézetek és az egyetemek játsszák a vezető szerepet, jelölik ki az új irányokat. A nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel párhuzamosan új gazdaságszervezési elvek kezdenek elterjedni, uralkodóvá válni a világgazdaságban. Cséfalvay Zoltán erre példaként azt hozta fel, hogy az ókori világ óta gyakorolt elv, az "oszd meg és uralkodj" helyébe a "kapcsold össze és uralkodj" elve lép, amelyet a Facebook tovább fejlesztett, termelésre alkalmazott változatának is lehet tekinteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #5
    Kizárt !
    Abból nem lehet se stadionokat,se kisvasutakat,se intelligens szökőkutakat építeni.
    De még DÍSZBURKOLATOT sem lehet lerakni rá !
    Így nem lehet milliárdokat lenyúlni belőle!
    Hát akkor mi szükség lenne rá?
  • Skylake #4
    A kormánynak azt sem hiszem el amit kérdez.

    Egyébként nem a digitális szolgáltatásoké a jövő, hanem a kisvasutaké meg a stadionoké! A jövő a feudalizmusé itt a Kárpát-medencében! Utat mutat nekünk Putyin! Előre a putyini úton! Ki kell lépni Európából! Egyébként miért is erőlködnénk ilyen mocskos liberális porhintéssel, mint digitális technológiák? Ezek kizárólag arra alkalmasak számunkra, hogy a jövőben a feudalizmus technológiai biztonsági tényezőit megvalósítsuk! Más nem fontos - a magyar út épp olyan, mint ahogy azt egy akkori liberális macskajancsi megírta: "Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk (...) ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk."

    (fogtad a gúnyt, ugye?)
  • esztyopa #3
    A mondat pontosabban így hangzik:
    A ....szerint ...Miénk a jövő
  • Grifid71 #2
    Mondják ezt azok a "szakemberek" akik szerint a napelemek/napkollektorok nem jók mert éjszaka nem süt a nap...
    Mondják ezt azok akik szerint a "munkaalapú társadalom" a nyerő nem pedig a technológiai fejlődés...
    Ugyan már, az sem igaz amit kérdeznek!
  • Sir Cryalot #1
    Technofília ,megalománia, buzzword bingó , van itt minden.