MTI

Az orosz haderő kijátszotta az amerikai lehallgatást

Noha az amerikai kémműholdak februárban megfigyelték az ukrán határ közelében végrehajtott orosz csapatmozgásokat, az elemzőket meglepte a Krím elfoglalása, mert nem sikerült elfogni olyan kommunikációt, amelyben az orosz vezetők, parancsnokok vagy katonák szóba hozták volna az invázió tervét - írta a The Wall Street Journal.

Az amerikai hírszerzés illetékesei arra megállapításra jutottak, hogy az orosz katonai tervezőknek sikerült kijátszaniuk az amerikai lehallgatást és megvédelmezniük a kommunikációjukat. Noha voltak figyelmeztető jelek, az amerikaiak nem tudták, hogy pontosan mi fog történni. Szakértők szerint az oroszok az amerikai megfigyelési módszerek ismeretében léptek, de azt még nem sikerült megállapítani, hogy pontosan milyen módszerekkel titkolhatták el terveiket a hírszerzés elől. Vagy egyáltalán nem kommunikáltak az invázióról, vagy megtalálták a műszaki megoldást a titkosításra.

"Az Obama-kormány nagyon ideges. Ez egy feltáratlan terület" - nyilatkozott egy, a neve elhallgatását kérő illetékes. A lap értesülései szerint az Egyesült Államok kémszolgálatai és hadereje jelenleg gyorsított ütemben dolgozik oroszországi, ukrajnai és a balti államokkal kapcsolatos műholdas megfigyelő és kommunikáció-elfogási kapacitásainak megerősítésén, hogy a jövőben képes legyen figyelmeztetni Washingtont az orosz vezetés lehetséges szándékairól. Mike Rogers, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy tévesen értelmezték-e az amerikai hírszerző szolgálatok Vlagyimir Putyin orosz elnök terveit. "Válságkezelő üzemmódba helyeztük magunkat" - jelentette ki egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő.

A kémszolgálatok még decemberben jelezték Washingtonnak, hogy Putyin elnök megpróbálhatja megszerezni a Krímet, aminek hatására Washington kudarcba fulladt diplomáciai nyomásgyakorlásba kezdett. Az invázió idején az amerikaiak figyelme az orosz területen állomásozó csapatokra összpontosult, ám egyes katonai egységek már megkezdték a félsziget megszállását, mire az amerikai hírszerzésnél felfogták, hogy voltaképpen mi is történik. A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy Oroszország és Ukrajna fölött az inváziót megelőző napokban valamelyest intenzívebbé vált az amerikai műholdas tevékenység, ám a katonai vezetés nem tudott túl sok eszközt átcsoportosítani Afganisztán, Észak-Korea, Irán és más krízisövezetek felől.

A lap forrásai szerint a Krímbe benyomuló orosz egységek "rendkívüli fegyelmezettséget" tanúsítottak mobiltelefonos és rádiókommunikációjukban. Több amerikai katonai és hírszerzési tanácsadó szerint kétséges, hogy az Egyesült Államok az orosz tervek pontosabb ismeretében vajon képes lett-e volna megakadályozni a Krím bekebelezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a.carkey #6
    Azt se vették észre, hogy egy ruszki tengeralattjáró hónapokig ott csücsült rakétákkal megpakolva a keleti parton Washington, DC közelében miközben kukkolta az amcsi hadgyakorlatot, és ha saját magát nem fedi fel, talán még mindig ott lenne, miközben a Nobel-békedíjas fenyegeti a világbékét. :)
  • Amergin #5
    Blaa, blaa, blaa...az usákok nem fognak háborúzni a rusztkikkal, egy. Kettő pláne nem egy olyan félszigetért, ami évszázadokig Oroszország része volt. Három a lakosságának elsöprő többsége orosz.
    Minden egyéb felesleges nyáverés.
    Persze irgum-burgum a szavak szintjén, de itt vée is a dalnak. A krím annexiója lezárt tény és ezt a béne nóbeldíjas háborús bűnös is ugyanúgy tudja, mint Putyin.
    Erről ennyit.
  • alien47 #4
    "NEXUS6" Igazad van. Majd kivonják Oroszországból a mérgező Happy Meal -t. Jujj de fog az fájni az oroszoknak.

    "nem tudott túl sok eszközt átcsoportosítani Afganisztán, Észak-Korea, Irán és más krízisövezetek felől." Nem kellene a f@sza gyereket játszani az egész világon és akkor lenne erőforrás. Az USA maradjon amerikában ott a helye nem mindenhol máshol. Majd a nemzetek megoldják a saját gondjaikat a segítő USA nélkül is.
  • NEXUS6 #3
    És ha pontosan tudják, hogy épp mikor csinálják a russzkik és nem csak utólag veszik észre, akkor mivel fenyegetik meg őket, mivel szankcionálják?

    Egy héttel csúsztatják az amcsik filmek oroszországi premierjét, vagy nem vesznek tőlük több titánt a harcirepcsikbe, vagy nem adnak el nekik több amerikai állampapírt?

    Szart ér a harag hatalom nélkül, és erről pont nem az oroszok tehetnek.
  • Archenemy #2
    Mindeközben: Snowden színarany Rolls-Royce-t talált a garázsában. Putyin tagadja, hogy ő vitte volna oda.
  • KRTuning #1
    Ennyit az usáról meg az enesáról azt hiszem. Boldog-boldogtalant megfigyelnek az egész világon akik semmi említésre méltót nem tesznek. Ha valaki mégis, arról úgysem fognak tudni. Semmi értelme az egésznek. Csak a tüzet szítják.