Berta Sándor

Szinte bármilyen eszközt bevetnek a titkos­szolgálatok

A titkosszolgálatok különböző módszerekkel lehetetlenítenek el embereket és cégeket. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok ezekbe a módszerekbe nyújtanak bepillantást.

A Government Communications Headquarters (GCHQ) teljesen egyedi módon kezeli az internetes kritikákat. Az ilyen jellegű ügyekkel a titkosszolgálat Joint Threat Research and Intelligence Group (JTRIG) nevű munkacsoportja foglalkozik, amely kifejezetten a jó hírnév lejáratására és online rágalomhadjáratokra specializálta magát. A JTRIG kelléktára meglehetősen széles körű: úgy hajt végre DDoS-támadásokat, mintha azokat az Anonymous követné el; szexuális vagy más dolgok miatt zsarolhatja meg a célpontokat; megváltoztathatja a közösségi oldalakon megjelentetett digitális fényképeket; blogot hozhat létre valakinek a nevében, majd az illető megvádolhatja a célszemélyt bizonyos dolgok elkövetésével; lejárató SMS-eket és e-maileket küldhet az illető munkatársainak, szomszédainak és barátainak.

Amunkacsoport nem csupán magánszemélyekkel szemben lép fel, hanem vállalatokkal szemben is. A kedvenc módszerek ezen a területen a bizalmas vagy az adott társaság érdekeit sértő, lejárató információk megjelentetése, illetve elküldésük a vetélytársaknak vagy a sajtóorgánumoknak; az üzleti kapcsolatok tönkretétele és a negatív bejegyzések elhelyezése a különböző fórumokban. Az ilyen jellegű intézkedések célja az, hogy online technikák segítségével valamilyen hatást érjenek el a valódi vagy a kibervilágban.

Glen Greenwald újságíró hangsúlyozta, hogy ezek a módszerek nem csak az ellenséges államokat vagy azok vezetőit érinthetik, hanem gyakorlatilag bármely felhasználót, különösen a politikai aktivistákat. A GCHQ nem reagált a cikk állításaira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!