Berta Sándor

Támogatná a kiszivárog­tatókat Nigéria

Interneten várja a bejelentéseket a helyi kormány, így vennék fel a harcot a növekvő korrupcióval szemben.

Nigériában először fizetett a helyi kabinet a különböző információkat kiszivárogtatóknak. 20 személy összesen egymillió eurónak megfelelő összeget kapott. A kifizetést Kemi Adeosun pénzügyminiszter engedélyezte és azzal indokolta a lépést, hogy így sikerült átszámítva több mint 31,6 millió euró nyomára bukkanni. A politikus megerősítette, hogy a helyi kabinet először fizetett ilyen esetben. A pénzeket csak akkor utálják át, ha a szállított információk megerősítést nyernek és az adott összeget sikerül megszerezni. Meghatározták azt is, hogy az informátoroknak kifizetett pénz a befolyó összeg 2,5-5 százaléka lehet. A téves információk megadását viszont szigorúan büntetik.

A nigériai kormány létrehozott egy külön útmutatót is, hogy miként lehet valaki kiszivárogtató. Nem csak anonim módon, hanem telefonszám vagy e-mail cím megadása is lehetséges, vannak online nyomtatványok, továbbá fájlok is feltölthetők. A kabinet közölte, hogy bizalmasan kezeli az információkat és megvédi az informátorokat. A beérkező információkat a pénzügyminisztérium külön egysége ellenőrzi. Tavaly december óta egyébként összesen 337 bejelentés érkezett.

A különleges egység és a honlap létrehozása részét képezte Muhammadu Buhari elnök korrupcióellenes stratégiájának. Ő már az 1980-as években, még katonai vezetőként hirdetett harcot a korrupció ellen. 2015 végén kiderült, hogy a korábbi kormány biztonsági tanácsadója, Sambo Dasuki átszámítva kétmilliárd dollárt lopott el. Az összeg a Boko Haram terroristacsoport elleni harcra volt elkülönítve.

2014 szeptemberében Nigéria új digitális azonosítókártyát tesztelt. A projekt első szakaszában 13 millió helyi lakos kaphatta meg az RFID-s eszközt, ami egyszerre jogosítvány, adó- és betegkártya, nyugdíjigazolvány és a segítségével a tulajdonos regisztráltathatja magát az elektronikus választásokra. Ráadásul a program során a helyi hivatalok együttműködtek a MasterCarddal, így minden felnőtt személy automatikusan kapott egy bankszámlát és az azonosító elektronikus fizetési eszközként is használható. A kártya egyszerre 14 különböző alkalmazásnak kínál helyet. Ezek között van a digitális személyi igazolvány, a hitelkártya, a biometriai jellemzőket tároló chip, a biztonságos digitális aláírás és egy e-ID alkalmazás is. Sőt, a kártya bizonyos országokba való utazáskor még úti okmányként is használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!