Gyurkity Péter

Mesterséges intelli­genciába fektet a Google 

Megvan az internetes óriás újabb szerzeménye: ezúttal a mesterséges intelligencia fejlesztése felé nyitnak.

Külső forrás számolt be elsőként a hírről, miszerint a Google felvásárolni készül a brit Deepmind céget, amely a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekre szakosodott. Az új leány ugyan egy meglehetősen kicsinyke vállalkozásnak számít, nem is tekinthet vissza hosszú pályafutásra, ám a terület szakértői szerint még sokra vihetik.

A forrás szerint 400 millió dollárt költenek az akvizícióra, amelynek révén megszerzik a teljes céget, annak szakembergárdájával és vezetésével együtt. Ez utóbbiban nemcsak a tudományos téren tapasztaltnak számító kutatók, hanem többek között a sakkban tinédzser korában szupertehetségként felbukkant személy is akad, elsődleges célkitűzésük pedig a mintegy három évvel ezelőtti alapítás óta olyan általános célú, tanulásra képes algoritmusok kidolgozása, amelyek szimulátorokban, az e-kereskedelemben, valamint a játékok terén egyaránt hasznosnak bizonyulhatnak.

A Google által meghatározott menetrend nem feltétlenül esik ezzel egybe, de a mesterséges intelligencia nyilván számukra is fontos célterületnek számít, amit az is jelez, hogy a tárgyalásokat maga Larry Page vezérigazgató vezette. Az ágazatot belülről ismerő személyek szerint a cég nagyjából 50 szakemberre támaszkodik, és eddig mintegy 50 millió dolláros befektetésre számíthattak - a tehetséges szakemberek felkutatása és toborzása terén eddig éppen az olyan nagyokkal versenyeztek, mint a Google és a Facebook, így a jövőben ez nyilván könnyebbé válik majd számukra.

Kérdés, hogy a Google pontosan milyen területen igyekszik majd hasznosítani az eddigi és a jövőbeni eredményeket, de itt a robotikának valószínűleg fontos szerep jut majd. Legutóbb egy, a háztartások számára okos eszközöket fejlesztő céget szereztek meg, így jól látható, hogy a nappali meghódítására készülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Inkább a chobits, vagy a humanoid kikaider...
  • tomboy013 #3
    Lassan de biztosan menetel az emberiség a saját kipusztítása felé =D Nem elég, hogy szarrá szennyezzük a Földet, most még gondolkodó robotok is kellenek =D Így sem szokott elég baleset történni különböző gépek miatt a világban, adjunk nekik agyat is, hogy tudják még cifrázni is a dolgot :P. A Battlestar galactica c. sorozat roppant jól bemutatja, hogy milyen gyönyörűen képesek az emberek saját magukat a kipusztulás szélére vinni gondolkodó gépek segítségével újra és újra. Nyilván fikció, de ha jobban belegondolunk azért van ebben valami. Vagy ott van az Én a robot, Terminator stb., stb.
  • Prof William #2
    Akkor még van 5 évünk. Azt hiszem kiköltözök az erdőbe, mielőtt az atomcsapások után a Google logós termosztátorok elözönlik a földet.

    Időszerű a link... A Simpsonok már ezt is előre látták.

    http://searchengineland.com/simpsons-future-google-104570
  • Donwrath #1
    ...és a google 5 éven belül létrehozza a Skynet-et :D