Ötvös Tibor

2013 legjobb PC-s játéka a BioShock: Infinite


A Metacritic összesítése alapján a BioShock: Infinite lett az idei év legjobb PC-s alkotása, méghozzá elég magabiztosan. Az idei blockbusterek pedig meglepően gyengén szerepeltek.

Mint minden év végén, így idén is jelennek meg a kötelező az Év legjobbja összeállítások, ám mi elsőre a Metacritic összesítése alapján tekintjük át 2013 legjobb PC-s programjait. Meglepetés akad bőven, hiszen az idei évre szánt nagy blockbusterek a kritikusok ítéletei alapján csak a középmezőnyben kaptak helyet, az első pozíciót pedig a Bioshock: Infinite nyerte el.

A 2K Games logója alatt megjelent alkotás a népszerű franchise harmadik epizódja volt, mely azonban a víz alatti világból egyenesen a felhők közé repített minket és a világ kritikusai közül mindenki pozitívan értékelte a próbálkozást. Így alakult ki a 94 pontos átlag, ami hozzásegítette az FPS-t ehhez a címhez.


A második helyet megosztva szerezte meg a Fez a maga 91 százalékos átlagával (ám rögtön hozzá is kell tenni, hogy itt mindössze 11 kritikát rögzített a honlap) és a Rocksmith 2014 Edition. A dobogó alsó fokát pedig három alkotás foglalta el : Spelunky, Brothers: A Tale of Two Sons és a Valve-féle Dota 2. Mindhárom játék 90 százalékos átlaggal bír. A Rayman: Legends a negyedik, az ötödik helyen pedig egy Half-Life 2 mod, a The Stanley Parable áll.

Ahogy látszik, az első helyeken a BioShock: Infinite és talán még a Rayman: Legends kivételével független alkotások, illetve kisebb költségvetéssel készült programok találhatók. Az első, valódi blockbuster, az Assassin's Creed IV: Black Flag a hetedik helyen áll 87 százalékkal, őt pedig a Fifa '14 követi. Utóbbinál érdemes megjegyezni, hogy míg a kritikusok szintén 87 százalékra értékelték, addig a játékosok 10 pontból 4.4-es átlagot szavaztak meg a számára.

A BioShock az év legjobbja?
  • Igen
  • Nem
A StarCraft II: Heart of the Swarm a 21., a Tomb Raider a 22. pozíciót szerezte meg. A Call of Duty: Ghosts PC-s változata pedig mindössze 66 százalékot kapott, ez a középmezőnybe volt elég, ám a játékosok itt is nagyon eltérő álláspontot foglaltak el a kritikusokhoz képest, hiszen a 2051 szavazat alapján 1.8-as átlagot szerzett.

Érdekes megemlíteni, hogy ha a konzolos alkotásokkal együtt nézzük a listát, a BioShock: Infinite akkor is a harmadik helyen áll, mindössze a Grand Theft Auto és a The Last of Us előzik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Razzer #29
    Szerintem megérdemli a bioshock az első helyet,legjobb fps amivel valaha játszottam,teljesen beszippantott!!
    Sokkal jobb lett mint az első rész,azt kb a feléig játszottam ki utána meguntam
  • Skyline #28
    "Rég láttam ekkora hype-ot játék körül"

    Diablo 3.....
  • Atisz #27
    Hogy valami mennyire kommersz, annak is vannak is szintjei. Az Bioshock Infinite szerintem kevésbé az. A hype-ot én sem értettem (főleg ami az állandóan hősünk nyomában loholó digitális női szereplőt illeti: a karakter egy az egyben nyúlás a Dead Space: Extractionből, olyannyira, hogy még Lexine arckifejezéseit is pofátlanul lemásolták), főleg a zseniális 1. rész tükrében.
    Persze az az igazság, hogy akik most a 3. részre esküdnek, valószínűleg nem is játszottak az eredeti Bioshock-kal, csak vettek egy jegyet és felültek a hype-trainre :)
  • herlius #26
    A rossz hír az, hogy az Infinite is csak egy kommersz szemét. Rég láttam ekkora hype-ot játék körül, már akkor sejtettem, hogy valami nagyon nem lesz rendben. Nem is lett. Gyakorlatilag minden hiányzik belőle, ami egy profi játékhoz nélkülözhetetlen és szinte minden, amit éveken keresztül gameplay videó néven a pofánkba toltak. Egyetlen dolog sikerült tökéletesre: a nagy hírverés. A marketing részleg csillagos ötösre vizsgázott, amíg a kreatív részlegen a tökeiket vakargatták. Én szégyellem magam, hogy a kultikus első rész után ezt az unalmas csőhentelést is Bioshocknak keresztelték.
  • Atisz #25
    Az új Tomb Radier már inkább megérdemelné az első helyezést, annak ellenére (vagy éppen azért), hogy a készítők szakítottak az eddigi részek ugrabugrálós platform jellegével és totál más játékstílust képvisel :)
  • Atisz #24
    Az év játék a Bioshock Infinite?
    Legyen.
    A gáz az, hogy az 1. résznek a nyomába sem ér.

    Annak persze azért lehet örülni, hogy nem valami kommersz szemetet (Halo 28 vagy GTA 5) választottak meg végre :)
  • Tetsuo #23
    A videók alapján jó kis világot talaltak ki a Bioshock-hoz, csak a primitív hentelés helyett lehetett volna vmi komolyabb logikai, kaland. Az illett volna ehhez a stílushoz. Na mindegy.
  • lammaer #22
    Lol, ez jutott eszembe rólad:

    Parasztbácsi ül a Csillagok háborúja film előadásán a moziban.
    Egy óráig nyugodtan nézi, majd felál és azt mondja: na ezt már nem hiszem el!
  • Skyline #21
    "vitán felül "

    SZERINTED.... Ahogy szerintem meg vontatott fos.:)
  • Ender Wiggin #20
    A világon minden korrupt. A tesztmagazinok értékelései is pénzért görbülnek lefelé vagy felfelé. Komolytalan és megbízhatatlan az egész. Ugyan nem játszottam mindegyik játékkal, de azok közül, amit próbáltam, az olyan gyalázatos szarok, mint a Tomb Raider, vagy a Battlefield 4, CoD:Ghosts, Bioshock Inf, FIFA 14, PES 2014 nincsenek is egy kategóriában az StarCraft HOFTS-al. Mert ha választani lehet, akkor vitán felül az a legjobb PC-n.