Berta Sándor

Becsődölt az OCZ, a Toshiba lehet a megmentő

Fizetésképtelenné vált az amerikai memória- és SSD-gyártó. A Toshiba ugyan átveheti a társaság bizonyos üzletrészeit, de ennek ellenére a közeljövő még meglehetősen bizonytalan.

Hivatalos bejelentés nem történt az okokkal kapcsolatban, de az eddig is ismert volt, hogy a cég tavaly óta veszteséges és pénzügyi problémákkal küzd. Az OCZ Technology közleményében kiemelte, hogy rövid időn belül fizetésképtelenné válhat és jelenleg is tárgyalásokat folytat a japán társasággal az esetleges felvásárlásról. Az elmúlt napokban minden fontos pontban sikerült megegyezni. A cél a vállalat értékének és az összes munkahelynek a megőrzése.

Bármennyire is megmentőnek tűnhet a Toshiba, a szigetországi óriás elsősorban a technológiát és az OCZ gyártási kapacitását venné át, igaz, a feltételek egyike, hogy a teljes konszernt vásárolja meg. Emellett az is kérdéses, hogy a Toshiba megtartaná-e az OCZ márkanevet. Mindez azt jelentené, hogy az OCZ - a jelenlegi formájában - biztosan megszűnne. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy az amerikai hivatalok is engedélyezzék a tranzakciót. Amennyiben az átadás-átvétel az utolsó pillanatban mégis meghiúsulna vagy a hatóságok nem adnak zöld utat az üzletkötésnek, akkor a csőd elkerülhetetlenné válik.

Az amerikai gyártó egyébként megerősítette, hogy minden garanciális kérdésben az ügyfelekkel korábban kötött megállapodások érvényesek, kivétel nélkül. Az esetleges garanciális ügyintézésekért a Toshiba lesz felelős, de a terméktámogatási kérdésekben továbbra is az OCZ illetékeseit kellene keresni, amíg lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #12
    Egyszerű oka van, kellett a pénz a gyártóknak, pedig még félkész volt a termék. :) Amúgy (mondjuk nem próbáltam)gyanítom mostmár a defragot is fejből kivédi az elektronika. Ha csak mozgatás történik, akkor nem változtat semmin. Logikus lenne.
  • Vol Jin #11
    Szóval akkor megcsinálták azt, amit nem is értettem soha, hogy miért nem rakták bele. Nekem az volt az első gondolatom, hogy építsék bele a trimmelést automatikusnak, és adjanak hozzá letagadott területet, mondjuk a 120 gigás legyen 150. Az SSD meg csinálja magától az adatpakolászást, felhasználva a letagadott területet, és mutassa egy mezei merevlemeznek magát a gép felé, ami véletlenül egy kicsit meglepően gyors. Az OS-nek meg csak annyi dolga legyen, hogy nem próbálgatja defragolni. Nem is értettem, hogy miért nem így jöttek ki vele. Mert az elején az volt, hogy vérpistike örült a gyors vinyónak, felrakta rá az XP-t, trimmeléssel nem is foglalkozott, mert nem is hallott róla, és három hónap alatt hazavágta a vinyót.
  • gforce9 #10
    Ami viszont fontos, de kihagytál, az, hogy defragolni nem javasolt az SSD-t, mert gyorsítani nme fog rajta, de a sok írás olvasás, miatt növeli az elhasználódást.
  • gforce9 #9
    Ezek a meglátások a 3-4 évvel ezelőtti SSD-kre állnak csak. A maiaknál már a belső vezérlő megold mindent, trimmelés, blokkméret, stb. HDD-re tenni a swappet? Lassabb eszközre? Ennek nem sok értelme van. A szabad terület elég ha 10% de ez már nem a trimmelés miatt kell, hanem érezhetően lasabban működik egy csurrig lévő SSD. A mai SSD-ker amiket írsz, az nem áll meg. Azok a gyerekbetegségek voltak, amiket már kinőttek az SSD-k a kezdeti korszakban.
  • Zolika1212 #8
    Kérlek szépen szavazzatok! Nagyon megköszönném! :)


    https://www.facebook.com/ATXcomputer?sk=app_469930046405481&app_data=pic_8591
  • Vol Jin #7
    "Volt olyan SSD-jük (Vertex 3, 120GB), amiből egyeseknek 3 példány ment tönkre gariidőn belül, úgyhogy nem csodálom."

    Lehet, hogy nem megfelelő operációs rendszerrel használta, és nem hagyta üresen a 30%-t. Az SSD-k technológiájából adódik, hogy egy cella kevesebb írási, olvasási műveletet bír, mint egy mágneses lemez. Ezért a háttérben folyamatosan át kell pakolni az adatokat, hogy egyenletesen legyenek elosztva az írási műveletek. Az operációs rendszerek ezért a háttérben folyamatosan átköltöztetik az adatokat. Az XP például ilyet nem csinál, és a virtuális memóriahasdználatával, illetve a logfájlokkal kinyírja a meghajtót. Külön progit kell felrakni. Van egy másik probléma is. Az SSD-k 512K-s blokkokat használnak, és ha egy bájtot is módosítasz, a teljes 512 K-t újraírja. Ha olyan partícionáló programot használ valaki, amelyik nem SSF-re tervezett, akkor nem veszi figyelembe, hogy ezeknek a blokkoknak az elején kezdődjön egy partíció, és ne a közepén. Nem mennék bele, de ez adott esetben belassítja a műveleteket, és többlet íráshoz vezet. Ha érdekel, nézz utána egy SSD működési elvet tárgyaló cikkban. Ha egy XP alá SSD kerül, és nem telepít az ember egy kiegészítő programot, ami átpakolássza az adatokat, illetve csurig tölti a lemezt, ami meggátolja az áthelyezgetést, illetve régi programmal partícionálja meg, akkor csoda, ha pár hónapot kibír az SSD-je.

    Szóval az SSD-nél tudni kell, hogy az nem csak egy félvezetős vinyó, hanem egy teljesen más eszköz. Egyébként nem árt egy hagyományos vinyó mellé a swapre.
  • Mark1989 #6
    Nyúzva: 2 éve a gyereknek, vertex3 120GB, 1 éve nekem 256GB Vertex4.
    +eladtam újan több mint 5db-ot 1 és két év között.
    A legkisebb probléma sem volt.
  • end3 #5
    Persze a forgótányéros merevlemezekhez képest nem nagy idő, de nekem pont egy éve működik "nyúzó-üzemmódban" és stabilan (Vertex 3, 120GB), heti 5x10 órában. A szoftverek most is 100 %-osnak tartják. A Vertex 4-ről viszont olvastam fórumokon roszabbakat. (Garanciális okokból, 3-at adni egy áráért, azért durva. A "flash"-alapú tárolóknál, folyamatos használat mellett a 3-5 éves "garidő" egyértelműen sok, a reális az 1 év lenne. Mondjuk nincs jó helyzetben, aki a Samsung-gal egy piacon akar megélni, az biztos. Előre tervezhetően csökkeni fog majd a "gariidő" is.)
  • kvp #4
    Amerikai ceget mukodtetni, ugy hogy minden gyartasi es szinte minden tervezesi tevekenyseg azsiaban zajlik, tovabba ismert marka hianyaban kenytelenek az azsiai konkurensekkel versenyezni nem igazan lehet. Legalabbis nem igazan lehet nyereseges formaban.
  • zord #3
    Én meg azt hallottam egy távoli ismerősömtől, hogy az unokatestvérének működött egy!!! Úgyhogy csodálom.