SG.hu

Az iPadre hamarosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint az iPhone-ra

Az EU digitális piacokról szóló törvénye (Digital Markets Act, DMA) vonatkozik március óta, az iOS 17.4 megjelenésével az Európai Unióban az iPhone-okra. Ez egy sor olyan szabályozást tartalmaz, amely (többek között) arra kényszerítette az Apple-t, hogy az iOS-ben támogassa alternatív alkalmazásboltok megjelenését, az alkalmazások külső telepíthetőségét és a harmadik féltől származó böngészőmotorokat. Az uniós szabályozók most bejelentették, hogy az Apple iPadOS-t is "kapuőrként" kategorizálják, ami azt jelenti, hogy az iPadre hamarosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint az iPhone-ra.

Fejlesztői blogbejegyzésében az Apple azt írja, hogy "még az ősszel, ahogyan azt megkövetelik", meg fog felelni az uniós szabályozásnak. Az összes változtatást, amit az Apple az európai iPhone-okon az iOS-ben a DMA-nak való megfelelés érdekében végrehajtott, ugyanígy az iPaden is be fogja vezetni, bár nem világos, hogy ezek a változtatások az iPadOS 17-be kerülnek-e, vagy csak a közelgő iPacOS 18 frissítés részei lesznek. Az EU 2023 szeptemberében kezdte el vizsgálni, hogy az iPadOS kapuőrnek minősül-e. Ugyanezen a napon döntött úgy, hogy az iOS, a Safari böngésző és az App Store mind kapuőrnek minősül. "Az Apple-nek most hat hónapja van arra, hogy biztosítsa az iPadOS teljes körű megfelelését a DMA-kötelezettségeknek" - olvasható az EU blogbejegyzésében.

Az Apple 2019-ben technikailag elválasztotta az iPad operációs rendszerét az iPhone operációs rendszerétől, amikor iOS helyett iPadOS-nek kezdte el hívni a táblagépek operációs rendszerét. Gyakorlatilag azonban a motorháztető alatt kevés különbözteti meg a két operációs rendszert. Mind az iOS, mind az iPadOS ugyanazokat a verziószámokat használja, a frissítésük (ritka kivételektől eltekintve) egy ütemben történik. De a DMA-megfelelőség szempontjából a legfontosabb, ugyanabból a lezárt App Store-ból telepíthető rájuk szoftver, ugyanazokkal az Apple által bevezetett korlátozásokkal.

Az alternatív alkalmazásboltokból vagy harmadik fél webhelyein keresztül terjesztett alkalmazásoknak számos Apple-szabályt be kell tartaniuk, és általában továbbra is csak az Apple nyilvános API-it használhatják. Az alternatív alkalmazásboltok és böngészőmotorok használatának lehetősége az iPad nagy képernyőjén (és az asztali kategóriájú M-sorozatú chipek segítségével) azonban jobb laptop-helyettesítővé teheti a táblagépeket, mivel több olyan dolgot tudnak elvégezni, amit a Mac-felhasználók a saját rendszereiken.

Az Apple blogbejegyzése emellett megemlíti a vállalat Core Technology Fee (CTF) bevezetésének finomításait is, amely egy olyan összeget jelent, amelyet a vállalat olyan fejlesztőknek számít fel, akik alkalmazásukat harmadik fél alkalmazásboltjain keresztül terjesztik, vagy akik harmadik fél fizetési rendszereit használják, hogy "tükrözze azt az értéket, amelyet az Apple a fejlesztőknek biztosít az eszközökbe, technológiákba és szolgáltatásokba történő folyamatos befektetések révén, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy innovatív alkalmazásokat készítsenek és osszanak meg a felhasználókkal". A fejlesztők vagy maradhatnak az App Store-ok eddigi status quo-jánál az Apple díjainak érintetlenül hagyásával, vagy fizethetik a CTF-et, és használhatnak alternatív szolgáltatásokat.

Az Apple a CTF módosításával megpróbál választ adni az olyan fejlesztők kritikáira, akik olyan ingyenes alkalmazásokat terjesztenek, amelyek nem hoznak bevételt, illetve olyan fejlesztőkre, akiknek az alkalmazásai váratlanul vírusszerűen terjednek. Azoknak az alkalmazásoknak, amelyek nem termelnek bevételt, egyszerűen nem kell CTF-et fizetniük, a "kis fejlesztők" pedig, akik az alkalmazásbolton kívül terjesztik az alkalmazásokat, lényegében hároméves türelmi időt kapnak, amikor nem kell CTF-et fizetniük, még akkor sem, ha az alkalmazásuk váratlanul népszerűvé válik (ennek azonban van néhány feltétele). A CTF-változások most az iOS-re vonatkoznak, de az iPadOS-re is érvényesek lesznek, amikor majd frissül, hogy megfeleljen a többi DMA-követelménynek.

Bár az Apple az EU-ban már többször módosította az iOS-t, hogy megfeleljen a DMA-nak, az uniós szabályozó hatóságok már vizsgálják az Apple-t (valamint a Google-t és a Metát) a "meg nem felelés" miatt. A vizsgálat eredményétől függően az EU megkövetelheti az Apple-től, hogy további változtatásokat eszközöljön a harmadik féltől származó alkalmazások iOS-en való telepítésének módjában, valamint abban, hogy a harmadik fél fejlesztők nem Apple alkalmazásboltot és fizetési lehetőségeket reklámozhassanak. Bármilyen változtatást hajt végre az Apple az iOS-en, hogy megfeleljen a vizsgálat megállapításainak, az feltehetően az iPadre is kiterjed majd.

Természetesen mindez közvetlenül nem érinti a világ többi részén élő iPhone- vagy iPad-felhasználókat, akiknek készülékei továbbra is az Apple alkalmazásboltjaira és a WebKit böngészőmotorra korlátozódnak. Ennek ellenére a közelmúltban történt néhány olyan App Store szabálymódosítást, amelyek valószínűleg az Apple DMA-nak való megfelelésre tett kísérleteiből származnak, különösen az irányelvek olyan módosításai, amelyek először engedték be az App Store-ba retro játékkonzolok emulátorait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fefy #3
    Nem leszel köteles az appstore-ból telepíteni. Androidon csak egy példa: youtube reklámblokkoló alkalmazást nem tölthetsz fel a play-be, mert az ellenőrzésen elhasal. Ezzel szemben alternatív helyről letöltve simán működik a telepítése (youtube revanced alkalmazás). Ugyanezt majd megcsinálhatod almafónon is. Kis túlzással a jailbreak-et akarják legalizálni/legális korlátok közé terelni. Gyakorlatilag a DMA lényege az, hogy az Apple ne szólhasson bele abba, hogy te milyen alkalmazást raksz a telefonodra és azt honnan szerzed be. Ezen túlmenően ne korlátozza le az alkalmazások fejlesztőit a csak webkit motorra, apple pay fizetési rendszerre, független alkalmazások is eléhessék az NFC-t, stb. Ja és ami a legfontosabb, olyan alkalmazások esetében ne szedhessen sápot melyek nem használják sem az appstore-t, sem pedig az apple saját fizetési rendszerét, ugyanis ekkor az Apple-nek nem keletkezik semmi költsége, akkor mire is szed bármit is?
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 1-2 kivételtől eltekintve nem változik semmi, mert Apple szembeköpte az EU-t.

    A távoli jövőben, ha véletlen sikerülne EU akaratot érvényesíteni, akkor valami olyasmit is jelenthetne. Mármint az első verziót, Appstore-ban marad az alkalmazások 99.99%-a, mert a legtöbb felhasználó csak onnan fog telepíteni akkor is.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.05.04. 21:02:36
  • Bruce_Willis #1
    Ez a gyakorlatban mit jelent?
    Lehetőségem lesz egy azon szoftvert beszerezni alternatív alkalmazásboltból, és az appStore-ból is?
    Vagy a fejlesztők már nem is fogják az appstore-ban kínálni az applikációikat? Olyanok például mint spotify?