SG.hu

Starlinket használnak az oroszok, Musk tagad

Az orosz erők Musk Starlinkjét használják az ukrajnai frontvonalon - az ukrán GUR katonai hírszerző egység azt követően adott ki közleményt, hogy az elmúlt napokban orosz erők többször is a Starlink jellegzetes, négyzet alakú termináljait használták.

Az orosz erők Starlink-terminálokat használnak az ukrajnai frontvonalon az ukrán hadsereg szerint, közlésük szerint "rendszeres" Elon Musk műholdas internetszolgáltatásának igénybe vétele a moszkvai csapatok által. Az ukrán GUR katonai hírszerző egység a Telegramon közölte, hogy rádiólehallgatásokkal megerősítették a Starlink terminálok használatát a kelet-ukrajnai megszállt Donyeck régióban tevékenykedő orosz egységek által. "Feljegyzett esetek vannak arról, hogy az orosz megszállók használják ezeket az eszközöket" - mondta Andrij Juszov, a GUR egyik tisztje az RBC-Ukrajina hírügynökségnek. "Ez kezd rendszerszintűvé válni".

A GUR azt követően tette meg állítását, hogy az elmúlt napokban több jelentés is érkezett arról, hogy az orosz erők Starlink eszközöket használnak, beleértve a Defense One hírportál által jelentett észlelést, amely szerint a cég jellegzetes, négyzet alakú vevőkészülékeit orosz állások közelében látták. Az egyik orosz önkéntes csoport a közösségi médiában hencegett az eszközökkel, amelyeket állítása szerint az orosz erők számára vásárolt. A SpaceX - amely a Starlink tulajdonosa - cáfolta, hogy berendezéseket adott volna el az orosz kormánynak vagy a hadseregnek. Az X-en közzétett bejegyzésében Musk, a vállalat vezérigazgatója azt írta: "Számos hamis hírben azt állítják, hogy a SpaceX Starlink terminálokat ad el Oroszországnak. Ez kategorikusan hamis. Legjobb tudomásunk szerint sem közvetlenül, sem közvetve nem adtak el Starlinket Oroszországnak."


Az ukrán média arról számolt be, hogy az orosz erők a terminálokat dubaji közvetítőkön keresztül szerezhették be. Erre reagálva a SpaceX az X-en közölte: "A Starlink nem működik Dubajban. A Starlinket nem lehet Dubajban megvásárolni, és a SpaceX sem szállít oda. Továbbá a Starlink nem engedélyezte harmadik fél közvetítőknek, viszonteladóknak vagy bármilyen forgalmazóknak, hogy Starlinket értékesítsenek Dubajban. Ha a SpaceX tudomást szerez arról, hogy egy Starlink terminált egy szankcionált vagy nem engedélyezett fél használ, kivizsgáljuk az állítást, és amennyiben beigazolódik, intézkedéseket teszünk a terminál deaktiválása érdekében."

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a Starlink "nincs Oroszországban tanúsítva, ezért nem lehet és hivatalosan nem is szállítanak ide. Semmilyen módon nem használható" - írja az Interfax orosz hírügynökség. "Valószínűleg nem kellene belemennünk a kijevi rezsim és az üzletember Musk közötti vitába" - mondta Peszkov.


Musk több ezer Starlink-terminált biztosított Ukrajnának, hogy segítsen az országnak az orosz csapatok 2022 februári teljes körű inváziója után nem sokkal visszaverni a támadókat, nagysebességű internet formájában értékes technológiai előnyt biztosítva a kijevi erőknek a kommunikációhoz, a célzáshoz és a harctéri irányítási szoftverekhez. Kijev dicsérete az üzletember felé azonban dühbe fordult, amikor Musk elkezdte korlátozni a Starlink működését Ukrajna azon területein, amelyeket az orosz erők 2014 óta elfoglaltak, beleértve a Krímet is. Ez azért történt, mert Ukrajna azt akarta, hogy hadereje képes legyen használni a rendszert országuk orosz ellenőrzés alatt álló területein is. Walter Isaacson tavaly ősszel megjelent Musk-életrajzában részletesen leírta, hogy a mágnás nem engedte, hogy az ukrán erők a Starlinket használják a Szevasztopolban lévő orosz hajók elleni dróncsapáshoz. Musk azt mondta, attól tartott, hogy ez nukleáris választ válthat ki Moszkva részéről.

Kijev mostani panasza szerint az oroszok is használják a rendszert a vitatott területeken, de az úgynevezett "geofencing" bevezetése, hogy megakadályozzák a Starlink oroszországi használatát a frontvonalon, a két fél állásainak közelsége miatt az ukrán hadsereg eszközeit is érintheti. A technológia orosz erők általi használata egy újabb példa arra, hogy a moszkvai erők az ukrán újításokra válaszul kiigazítják taktikájukat, ahogyan azt az olcsó, kereskedelmi forgalomban kapható versenyző drónok tömeges használatával is tették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kotomicuki #7
    "Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége (GUR) kedden közzétett egy hangfelvételt, amelyen orosz katonák arról beszélnek, hogy 200 ezer rubeles (mintegy 800 ezer forint) egységáron vásárolnak Starlink-terminálokat arab szállítóktól.

    A Starlink saját állítása szerint nem üzletel Oroszországban, és nem nyújt szolgáltatást orosz területen. A Kreml szerint a Starlink-terminálok nincsenek hitelesítve Oroszországban, így azokat nem is tudják használni." (MTI)

    Akkor csak a szokásos állami és helyi korlátozások elégtelensége miatt juthatnak hozzá és ezek szerint fizetnek is érte, tehát nem lopják. Meg 'krajna területén használják azokat, így arra nem vonatkozik a tiltás, ezért eléggé törvényesnek tűnik a zeljárás...
    (Tényleg szar lehet, ha a megtámadott még védekezik is..., tí'csák be!)

    Ettől függetlenül, ahogy azt kvp fórumtárs már leírta: egyszerűen kiszűrhetnék és tilthatnák ezeket, ha akarnák, de ezt nem Musk dönti el, hanem azt őt csicskaként ugráltatók. Lehet, hogy az egész cirkusz csak a "figyelemfelhívás" miatt volt, de Musk személye ellen ez akkor is egy nagyon aljas kirohanás volt a zukránok részéről, mivel ilyen kérdésekben már nem ő dönt/ő nem dönthet.
  • Tetsuo #6
    Amit állítasz, az konteó és semmi értelme. Musk miért kockáztatna ilyen baromsággal? Az állítólagos ukrán pajtásaid mutogathatnák a bizonyítékot nyugati újságoknak, ahol lenne néhány oknyomozó, életét is áldozva bizonyítaná... Persze csak neked mondták.
  • kvp #5
    "Azt állítják, hogy mostanában a frontvonal közelében az ukránok sebessége le van korlátozva a béka segge alá. Közkézen forog róla egy 0.3Mbit-es speedtest."
    "Az ukránok például már rég valami mást használnak a tengeri drónokon mivel a Starlink-et elon letiltotta a Fekete Tengeren mikor azokat Sevastopol környékén először kezdték el használni és hirtelen végleg elszállt a lefedettség, hogy megóvjon minket a világvégétől.
    Viszont ha rápislantasz a jelenlegi Starlink lefedettésgi térképre jó sok olyan hely van amit vissza kéne foglalniuk és mégis van ott Starlink lefedettség."

    Jelenleg a starlink az egyetlen amit nem tudnak legalabb reszlegesen blokkolni az oroszok, mivel az osszes geostacionarius palyan levo muhold becelozhato egy zavarojellel, ami igy elvakitja az uplink csatornat. Igy ha mast nem, de legalabb orosz felugyelet alatt levo teruleten tudnak blokkolni minden alternativat. A starlink eseten max. csak csokkenteni tudjak a savszelesseget, de csak ha azonos cellaban van a zavarojel generator mint az ukran antenna es kepesek ralallni ugyanarra a muholdra. A starlink ez utobbi ellen ugy vedekezik, hogy a frontvonalat mar eppen csak lato muholdakat is raallitotta a lapos szogu sugarzasra, igy atlapoltan tobb mint egy muhold latja el a kritikus cellakat. Lassu, de a lapos szog miatt vegkep nem tudjak blokkolni az oroszok.

    A starlink Oroszorszag es Krim feletti letiltasat egyebkent az amerikai allam barmikor felulirhatna ha akarna. Nem valoszinu, hogy a kozponti iranyitasnal dolgozo emberek tiltakoznanak, ha odamenne az amerikai kormany es erre utasitana oket. Persze ha nagyon akarna az USA, akkor adhatna SM3-as raketakat az ukranoknak es par perccel kesobb mar egne a fekete tengeri flotta osszes nuklearis fegyver hordozo jarmuve, meg a Kreml a Voros teren. Az USA katonai vezetese megse akarja ezt megengedni az ukranoknak, attol fuggetlenul, hogy ezt vegul Muskra kenik vagy sem.

    ps: Alapvetoen az a baj Muskkal, hogy a demokratikus demokratak helyett a rasszista republikanusokat tamogatja es igy a melyen demokratikus amerikai allami burokracia ellensegeve valt. Ha van rajta sapka, ha nincs.
  • nirriti #4
    Látom csak emlegetnem kellett és elő is került egy konteo hívő Elon fanboy.
    Ingyen bitorolják?
    Nem ingyen csinálja és nem is szokása veszteségesen vagy bekerülési költségen kormányzati szerződéseket kötni Elonnak sírt is a szája több pénzért amint megtette az első gesztust a háború elején.
    A SpaceX-nek szerződése van a védelmi minisztériummal, hogy szolgáltasson Ukrajnában szóval közel sem ingyen van és még így sem havidíj mentes csak kedvezményes díjszabású arrafele. Nem tudom mitől kéne kizárólag neki felépíteni bármit is mielőtt feláldozhatóvá válna a szemedben.
    A műholdakat nem ő építi személyesen és tárolja a fejében a tervrajzokat biztonsági okokból.
    Az sem figyelmen kívül hagyandó tény, hogy a műholdjai tervezett élettartalma 5 év szóval folyamatosan lőni kell felfele az utánpótlást az új műholdakon felül különben záros határidőn belül használhatatlanná válik az egész és elégnek a légköben mivel LEO pályán vannak és üzemanyagot használnak ami véges, hogy ott is maradjanak (tudod az első Starlink műholdak már 5 évesek szóval nem sok lehet nekik hátra).
    Ha sikerül a tervezett 12000-et pályára állítani akkor utánna évente ~2400-at még fel kell lőni csak, hogy pótolják a kiöregedőeket.
    Legutóbbi Falcon9-cel 56-ot küldtek fel a Starship még csak a mesében repül, könnyen lehet, hogy az is marad.
    Magasabb pályán valamivel tovább maradnának fent de az meg ugyebár rontja a válaszidőt ami rendkívül fontos neki bizonyos szerződések miatt (Pl tőzsdék összeköttetése ami gyorsabb mint az optikai kábeleken át).
    Ha tovább bővítik az emlegetett 42000db irányába akkor ez a szám is hasonlóképpen fog nőni szóval sosem lesz kész és teljes és további karbantartást/utánpótlást alig igénylő amit csakis onnastól lehetne "Elontól átvenni" valaki megbízhatóbbnak a te elméleted szerint.
    Gondolom az orosz "törékeny" matricát is az ukránok ragasztották oda megtévesztésből a csomagolásra szerinted abban a képzeletbeli elfoglalt állásban ami egyben egy Starlink raktár kellett, hogy legyen valahol a frontvonalon mer szó szerint nem is 1 hanem 2 Starlink csomag van a fotón amiből az egyik van csak felvágva, szerény véleményem szerint (szélesség-magasság arányában ha összeveted a hivatalos doboz képeivel képkeresőn akkor csomagonként 2 doboz kéne legyen) azaz összesen 4 vadi új bedobozolt zsír új egység , csak ott tárolták egy "elfoglalt állásban" ami max pár száz méterre lehetett a frontvonaltól mert ugye tudjuk mennyire gyorsan nyomulnak előre a ruszkik.
    Guglizd meg, zoomolj a matricára forgasd el és szótárazzál rá a feliratra és gyönyörködj benne kicsit mielőtt megmondod látatlanban mit is láttunk.
    Amúgy Elon közel sem az egyetlen műholdas net szolgáltató akad még legalább fél tucat és van olyan is köztük ami gyorsabb is tud lenni, viszont kétség kívül a hype az övé körül a legnagyobb.
    Az ukránok például már rég valami mást használnak a tengeri drónokon mivel a Starlink-et elon letiltotta a Fekete Tengeren mikor azokat Sevastopol környékén először kezdték el használni és hirtelen végleg elszállt a lefedettség, hogy megóvjon minket a világvégétől.
    Viszont ha rápislantasz a jelenlegi Starlink lefedettésgi térképre jó sok olyan hely van amit vissza kéne foglalniuk és mégis van ott Starlink lefedettség.

    Tudod... Magán üzletemberember külföldi kormánynak akinek szolgáltat egy problémás területen menet közben egyoldalúan átírja a szolgáltatási területet a kárukra miután az ellenségükkel beszélgetett, hogy megóvja a világot a tuti pusztulástól ami utánna mégse kövekezett be mikor alternatív netszolgáltatásra váltottak és folytatták amit elkezdtek.
    Elon sehol sem egy megválasztott vagy kinevezett diplomata vagy kormányzati tisztviselő és még csak azt se tudod mondani, hogy teljes egyetértésben dolgozik a kormánnyal és nem is ő az igazi "Iron Man" aki privatizálta a világbékét szóval nem igazán kóser ha úgy csinál mintha jobban tudná mit kell tenni miközben szivességeket tesz egy terrorista kormánynak (Igen EU elismerte az oroszokat annak amik).

    "biztosak lehetünk, hogy a(z életét és a) vagyonát semmiképp nem tenné kockára"
    Elon nem Moszkvában lakik még ha manapság oda is húz a szíve, nem fog kiesni egy ablakon és nem lesz csak úgy államosítva a vagyona egy kétes eredetű végrendelet alapján. Vagyonelkobzás az adócsalás meg hasonló horderejű gaztettek esetén szokott bekövetkezni. Inkább amiatt aggódj, hogy eddig még nem igazán sikerült nyereséget termelnie mint netszolgáltatónak (Thunderf00t-nak egy jó hosszú szériája van aminn Elon agyament ötleteit/húzásait vesézi ki, hogy miért kamuk).
    Tudod (Hyperloopot eladta a Virginnek és csődbement), Boring company alagútjaiban lassabban mennek a tesla kocsik mint fent az utakon, Robotaxikkal még mindíg nem tudunk pénzt keresni, az önvezető cuccuk amit már pár éve állítólag ott és akkor le tudtak gyártani még mindíg nem vezet sehova, a kamionjukat se tudod beszerezni pedig azt monda hazavágja a vonatokat és bejelentés után 1 évre igérte a szállítást, azóta csak lerobbant kamionokat láttunk meg azt, hogy még a szokásos kamionokkal sem veszik fel a versenyt kapacitásban. Cybertruckkal se akarj olyasmiket művelni mint amit anno beígért és főleg ne merj az útról lekanyarodni a terepre. Twittert mióta megvette azóta folyamatos mélyrepülésben van és még rá is rakott egy lapáttal mikor legutóbb beintett a hirdetőinek akikből él a cég.... Mars küldetés idén... Rakétákkal leváltani a repülőket és hugyér szarér repkedni perceak alatt mindenfele.. Fékezőrakéták kocsikra...
    Sok minden van még amit hozzá lehetne vágni még a hülyeségei listájához.

    SpaceX-nek gugli szerint csak a fele az övé a többi befektetői kézen forog szóval még ha az egész családjája is egyszerre véletlenül részt venne egy rádioaktív teadélutánon és az államra szállna mindene akkor sem szállna az egész cég az államra.
    Utoljára szerkesztette: nirriti, 2024.02.13. 07:05:10
  • Kotomicuki #3
    Légy nyugodt: le fogják tartóztatni, ha már felépítette azt, amire fáj a foguk a hatalmat bitorlóknak - ha továbbra is vonakodik közéjük állni...

    Az első hozzászólásban leírt lehet legközelebb a valósághoz:
    "A fentiektol fuggetlenul az oroszok altal hasznalt terminalok eleg jelentos reszet az ukranoktol szereztek a harcokban es az ukran vezetes valamiert nem jelentette az elvesztesuket, igy tovabbra is hasznalhatoak."
    Amit annyival egészítenék ki, hogy a kicsomagolás tárgya származhat egy frissen elfoglalt állásból is, ahol már/még nem volt idejük a beüzemelésére... (már ha valóban "orosz orosz" a kicsomagoló és nem egy annak beöltöztetett, mert már erre is volt példa, ugye)

    Tehát, már megint a saját szarukat szeretnék a másik oldalra átlapátolni a legnemtelenebb eszközökkel, hiszen csak annyit kellett volna csinálniuk, hogy jelentik és letiltatják az elvesztett terminálokat, ahelyett, hogy mocskos és hazug propagandát folytatnak, pont az ellen, akinek a dolgait ingyen(?) bitorolják, ugyanis abban biztosak lehetünk, hogy a(z életét és a) vagyonát semmiképp nem tenné kockára Musk egy ennyire átlátszó módon!
  • nirriti #2
    Ennél többről van szó ha igaz amit az ukránoktól hallottam.
    Azt állítják, hogy mostanában a frontvonal közelében az ukránok sebessége le van korlátozva a béka segge alá. Közkézen forog róla egy 0.3Mbit-es speedtest.
    Meg van egy másik kép is ahol orosz eggyenruhás emberke csomagol kifelee Starlink csomagot amin oroszul a matricával az van, hogy "törékeny".
    Ha ez mind a színtiszta igazság és egyáltalán nem propaganda és hozzáadjuk az utóbbi időben Elon miket művelt (oroszbarát nézetek/tettek orrba szájba, beszélgetés putlerrel amit először bevallott aztán letagadott) akkor nagyon úgy fest, hogy nyakig sáros kell legyen megint.
    Konteo hívőknek meg lehet csámcsogni rajta, hogy lehet nem is áruló Elon hanem csak bosszúból csinálja mer pont a minap kötelezte egy bíróság, hogy fizesse vissza a Teslának a 55.8 Milliárd dolláros bónuszát mer a többi részvényesnek kárt okozott vele és nem érdemelte meg.
    Ha valakinek gondot okoz felfogni miért akkor legyen annyi elég, hogy a Tesla működése során a kezdetektől máig nem termelt összesen csak valami 24 Milliárd dolcsi hasznot szóval a bónuszát a befektetők pénzéből lopta össze nem a haszonból kapott túl sokat.
    Mindenesetre érdekes lenne látni a hírekben ha esetleg letartóztatnák nemzetbiztonsági okok miatt egy kicsit meg nyilvános tárgyaláson tárgyalnák meg az ügyét.

    Utoljára szerkesztette: nirriti, 2024.02.12. 22:24:11
  • kvp #1
    Ez viszonylag konnyen kideritheto. Egyreszt a tersegben hasznalt account-ok ellenorzesevel (rajta vannak-e Ukrajna hivatalos listajan). Masreszt a starlink terminalok iranyitott jelet kapnak a muholdakrol, igy minden muhold pontosan tudja hol van az osszes ra csatlakozo foldi egyseg, kb. olyan 500 meteres pontossaggal. Az aktualis katonai terkepek alapjan ha a fronttol tobb mint 500 meterrel hatrebb van az orosz iranyban egy antenna, akkor az vagy egy orosz egyseg, vagy egy eppen tamado ukran alakulat. Az utobbiak listajat pedig oda tudja adni az ukran allam ellenorzesre. Amelyik antennarol valahogy kiderul, hogy nem az ukranokhoz tartozik, azt egyszeruen letilthatjak a halozatrol. Onnantol a vilagon mashol sem hasznalhato.

    Ezeken felul az osszes kilepesi pontot latja a starlink kozpont, igy azt is latjak, ha a starlink halozaton nem barati orszag forgalma megy at. Ezen egysegek tiltasa ugyan levaghat nehany szamukra nem bejelentett, az orosz front mogott dolgozo amerikai egyseget, de ok amugy sincsennek hivatalosan ott es egyebkent is hasznaljanak mast.

    ps: A fentiektol fuggetlenul az oroszok altal hasznalt terminalok eleg jelentos reszet az ukranoktol szereztek a harcokban es az ukran vezetes valamiert nem jelentette az elvesztesuket, igy tovabbra is hasznalhatoak.