SG.hu

Komoly pénzbüntetést kapott a Seagate, mert meghajtókat adott el a Huaweinek

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma 300 millió dollárra bírságolta a Seagate-et, amiért lemezmeghajtókat adott el a Huawei-nek, annak ellenére, hogy a kínai vállalat szerepel azon szervezetek listáján, amelyeknek bizonyos termékeket nem lehet engedély nélkül eladni.

2022 októberében a vállalat értesítette a befektetőket, hogy a Kereskedelmi Minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatala (BIS) levelet küldött neki, amelyben az amerikai exportigazgatási rendeletek megsértését rótta fel neki. A Seagate kitartott amellett, hogy minden vonatkozó szabályt betartott, és hogy merevlemez-meghajtói nem tartoznak exporttilalom alá. Ez az álláspont most kiderült, hogy téves: a Seagate bejelentette, hogy egyezséget kötött a minisztériummal, amelynek értelmében öt év alatt 300 millió dollárt fizet, negyedévente 15 millió dolláros részletekben.

A beadványból kiderülnek a konkrétumok: miután a Huawei 2019-ben felkerült a hivatal tiltólistájára, a világ három merevlemezgyártója közül kettő, a Toshiba és a Western Digital bejelentette, hogy nem ad el több terméket a Huaweinek. A Seagate kitartott, és 2020 augusztusa és 2021 szeptembere között 7,4 millió merevlemezt értékesített Kínába, 429 tranzakcióban, összesen 1,1 milliárd dollár értékben. A helyzetet súlyosbította, hogy a Seagate gyártási folyamataiban harmadik fél termékeit használta, amelyhez szintén engedélyekre van szükség. Mindezeken túl 2020 decemberében a Seagate hároméves stratégiai együttműködési megállapodást is aláírt a Huawei-jel, amely a "stratégiai beszállítói" státuszt hozta meg számára. A Huawei-nek akkoriban nem volt más merevlemez-beszállítója.

Az ügy miatt a Seagate öt nappal előbbre hozta a harmadik negyedéves eredményeinek kihirdetését, és figyelmeztette a befektetőket, hogy 300 millió dolláros lyuk keletkezik a számokban. A Seagate legutóbbi teljes pénzügyi évében 11,66 milliárd dolláros bevételt és 1,65 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el, ez a megállapodás tehát fájni fog. Egyéb követkemény is lesz, valószínűleg a vállalat vezető beosztású személyei is belebuknak a botrányba. A technológiai ipar többi része pedig láthatja, hogy az amerikai kormány nagyon is hajlandó érvényt szerezni a Kínával szembeni kereskedelmi szankcióinak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Major #3
    Ez a komment a pártkönyvedbe egy dicséretet biztos ér.
  • ostoros #2
    A USA alapvetően a világ vérét szívja, ez elsősorban dél Amerika, Afrika, illetve Ázsia és Európa bizonyos részeit jelenti. immár lassan 150 éve. Egyszerűen oda áramlik a tőke ahol eleve koncentráltabb, mindössze erről van szó. Csakhogy ma már egyre inkább Kínába áramlik az a tőke, ami eddig őket táplálta. És, mivel hozzá szoktak, függők is lettek tőle. Úgy érzik jár nekik.
    Mint minden függő, ha megjelennek az elvonási tünetek, mindent megtesznek, hogy újabb forrásból szerezzenek még. ha az nem sikerül, akkor kétségbe esnek és agresszívvá válnak, azt pedig a verbális és akár fizikai támadás is követheti, saját barátaikkal és szövetségeseikkel szemben is.
    Mint minden függő, ilyenkor a környezetét elidegeníti önmagától, és ezt észre véve azt gondolja mindenki ellene fog össze és elárulja őt.
    A vége az, hogy a drogost sorsára hagyják és hagyják egy árokban heverni és figyelmen kívül hagyják a létezését. Jelenleg efelé halad az USA, a pária státusz felé. És ezen az sem segít hogy nála vannak sokkal jobban megvetett országok.
    Illetve annyiban segít, hogy eljátszhatják a jófiú szerepét, aki megvéd minket a mumustól, védelmi pénzért cserében.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2023.04.23. 02:40:06
  • Dodo55 #1
    NIncs baj azzal, ha az USA fellépni próbál a Kínaiak világhódító üzletpolitikája ellen ilyenekkel, csak oldják már meg, hogy ez az Európai piacon ne eredményezzen olyan tarthatatlan hiánypiaci állapotokat, amik mára kialakultak. Megfelelő a kompenzáció is, pl. az USA állama állná az ott gyártott termékek EU-s vámját, hogy az Európai fogyasztók kedvező áron juthassanak amerikai alternatívákhoz a kínai / Kínában gyártott termékekhez képest. De csak egy egyszerű példát mondtam, mindegy hogyan oldják meg, a végeredmény számít, hogy az európai fogyasztók végre ne azt érezzék, hogy az USA végsősoron a mi faszunkkal veri a csalánt és ne legyenek az európaiak napról napra egyre inkább amerikaellenesek, főleg amikor az oroszok, akik már nem egyszer nyomasztották itt európában a nemzeteinket, pont itt tombolnak észtvesztve a szomszédságban. Nagyon nem lenne jó tehát, ha az USA hálátlanul mostoha és tapintatlan piaci húzásai miatt elkezdenének masszívan az elmúlt évizedekben kedvezőbbnél kedvezőbb piaci ajánlatokkal csábító, de a mi civilizációink számára nehezen bevehető módszerekkel kormányzott és kisebb országok szuverenitását egyre bátrabban katonai eszközökkel döntögető keleti világ felé teljesen átfordulni az EU-s államok. Franciaország tudtommal a hetekben már tett is olyan ijesztő lépéseket, ami erre az irányra való határozott ráfordulásnak, illetve az USA-tól való mélyen sértődött eltávolodásnak tűnik, úgyhogy elég élesnek néz ki innen a helyzet, az utolsó pillanatokban lehetünk. Ha a németek is kinyitják a szájukat a kínos mosolygás helyett, esetleg elkezdik feszegetni az északi tengeren történtek hátterét, akkor ott már európai szinten akkora tömeg elmozdulásáról beszélünk, aminek a gravitációja feltételezhetően húz majd mindenki mást is magával. És ez az egész azért baj, mert társadalmi gyökereit tekintve az USA egy európai nemzet, kultúráját, civilizációs berendezkedését tekintve sokkal inkább összetartozik velünk (még ha azóta ott egynéhány téren el is terjedtek meredekebb dolgok és persze politikai síkon már egy jó ideje kikiálltották az európai történelmi gyarmattartó birodalmaktól való függetlenségüket), mint sem a keletibb szomszédaink. Tehát a lényeg, hogy lehet Kínával pofoszkodni, csak akkor az emiatt feldúlt piacainkon álljanak előzékenyen és barátain helyt a minket érő károk kapcsán.