SG.hu

A német lakosok leszavazták a Tesla gyárbővítését

Elsöprő többséggel elutasították a Tesla bővítési tervét annak a németországi településnek a lakói, ahol az autógyártó egyetlen európai összeszerelő üzemét működteti.

A Grünheide-ben szavazó polgárok 65 százaléka a Tesla azon terve ellen szavazott, hogy 250 hektárnyi erdőt vágjanak ki a gyár közelében, hogy egy vasúti pályaudvart, raktárakat és egy bölcsődét építsenek. A szavazás nem volt kötelező érvényű, de a helyi tisztviselők közölték, hogy tiszteletben tartják azt, és visszatérnek a tervezőasztalhoz, hogy megpróbáljanak elfogadható megoldást találni. "Ez egy nagy kihívás a közösség számára" - mondta Arne Christiani, Grünheide polgármestere, a bővítés egyik támogatója. A Tesla a helyi médiában megvédte terveit, ugyanakkor elismerte, hogy "Grünheide polgárainak aggályai vannak a telephely tervezett bővítésével kapcsolatban".

A Tesla döntése, hogy a Brandenburg tartományban található Grünheide városába települjön, és a gyár építésének gyorsasága - 861 nap - büszkeséggel töltötte el a helyi politikusokat egy olyan országban, amely a nehézkes engedélyezési eljárásairól ismert. A két évvel ezelőtt megnyitott gyár a növekedés fontos hajtóerejévé vált a tartományban, amely sokáig Németország egyik legnehezebb gazdasági helyzetben lévő régiója volt. Brandenburg 2023 első félévében 6 százalékos gazdasági növekedést regisztrált, ami nagyrészt az üzemnek és a körülötte kialakult több tucatnyi beszállító által teremtett 11 000 munkahelynek köszönhető. Sok helyi lakos azonban azt állítja, hogy az üzem megzavarta azt az életminőséget, amely Grünheide városába vonzotta őket, és szerintük veszélyezteti a levegő és a víz minőségét.


Egyesek szerint a Teslának már most is lehetősége van raktárakat és egy vasúti pályaudvart építeni a meglévő 740 hektáros területen, ahol a gyár áll. "Ez az első alkalom, hogy a helyi lakosokat megkérdezték, és ők nagyon egyértelmű választ adtak" - mondta Steffen Schorcht, a bővítést ellenző Grünheidei Polgári Kezdeményezés aktivistája. "Elvárjuk, hogy a politikusok tiszteletben tartsák ezt." Jörg Steinbach, Brandenburg tartomány gazdasági minisztere szerint a szavazás azt tükrözi, hogy az emberek továbbra is bizonytalanok az amerikai elektromos járműgyártóval kapcsolatban, és a politikusokon múlik, hogy keményebben dolgozzanak azon, hogy meggyőzzék őket arról, hogy a vállalat jelenléte milyen előnyökkel jár a régió számára. "A szavazás eredményét motivációnak tekintem az önkormányzat és a Tesla számára, hogy a következő hetekben és hónapokban a megoldatlan koncepcionális aggályokkal foglalkozzanak" - mondta Steinbach.

Christiani üdvözölte, hogy Grünheide-ben a választásra jogosultak több mint 70 százaléka leadta szavazatát. Rámutatott azonban, hogy az általuk leszavazott terv olyan infrastrukturális fejlesztéseket is tartalmaz, amelyek a szélesebb közösség számára is fontosak, és amelyeket meg kell oldani. A végső döntés a továbblépés módjáról a grünheidei városi tanácsé. A testület nem tűzte napirendjére a kérdést a következő, márciusi ülésen, és a tisztviselők nem kívántak nyilatkozni arról, hogy erre mikor kerülhet sor. A testület május közepén tartja utolsó ülését a helyhatósági választások előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #76
    Mintha itt komcsiztál volna te is, ha jól rémlik. Kettős mérce, balos szokás. :-)
  • M2 #75
    Ez a kommunista dolog annyira beakadt nálad minden irányban, hogy képtelenség veled az értelmes kommunikáció. Így részemről téged ezentúl skippellek. Bocsi!
  • manypet #74
    Akarom mondani 50.
  • manypet #73
    "Mert gondolom szerinted az USA is már kommunista."
    Hát ha megnézem a kaliforniai, chicago-i és sok más nagyvárosi állapotokat, elsősorban a balliberális demokraták által uralt részeket, akkor nyugodtan mondható lassan kommunistának az USA is. Nem véletlenül menekülnek az ilyen területekről az amerikaiak. Ellenben régen nem jelentgették fel egymást ott sem. Mint ahogy a vidéki területeken most sem szokás különösebben. (Volt saját puskájuk, megoldották.) A balliberális nagyvárosok jellegzetessége az, amit írsz. Csak ugye jó komcsi szokáshoz híven nem tényekről írsz, hanem ferdítesz. USA-t írsz, holott az egy kurva nagy ország, 52 különböző állammal, sok szempontból más-más törvényekkel, stb. A balliberálisok meg ugye vagy szocialisták, vagy bevallottan komcsik. Szóval most sikerült ügyesen tökön szúrnod magad a példáddal. :-)

    "a kommunizmusban kiépült jelentési rendszer egy teljesen más dolog, mint a feljelentés."
    Persze, persze. Ha sokat mondod, igazzá válik. Ja nem. De a propagandátok azért tényleg is működik. :-)

    "Utóbbi például ma is van, és mint írtam, minden fejlett társadalom fontos visszacsatolási eleme."
    Ha a kommunizmust fejlettnek tartod, akkor mindenképpen. :-) Ellenben normális társadalomban az emberek előbb megbeszélik és próbálják emberi módon megoldani a problémákat, nem pedig állam bácsihoz szaladgálnak. Persze mondhatom én ezt egy komcsinak. :-)

    "Be kell jelenteni."
    Nem kell. Lehet. Persze megint mondhatom én ezt egy komcsinak. Neki bizony KELL. Kötelessége! A házmesteri lét a lényege. :-D
  • M2 #72
    De a cikkhez visszatérve: vajon a Tesla már megbánta, hogy Németországba telepített gyártást? Váltanak majd a következő Tesla gyárral Magyarországra vagy a térségre?
  • manypet #71
    Hát a náci SA többsége nem az eszéről volt híres. Többségük alulképzett, alacsony státuszú, egy részük bűnözői életmódot folytató nyomorék volt. De az SSnél sem az intelligenciát nézték bekerülési kritériumként, hanem a fizikumot. És mint minden balos rendszerben a fizikusok és egyéb tudósok is inkább csak szükségesen megtűrt részei voltak a társadalomnak, mint ahogy a komcsiknál is. Tudták, hogy nélkülük semmit nem érnek, de a társadalmi megbecsültségük azért elmaradt egy gyári szakmunkásétól, egy földművelőtől, meg pláne egy katonáétól. Szóval megint jártattad a szád, csak értelmes nem jött ki belőle.
  • M2 #70
    Nem szavakon lovaglás, a kommunizmusban kiépült jelentési rendszer egy teljesen más dolog, mint a feljelentés.
    Utóbbi például ma is van, és mint írtam, minden fejlett társadalom fontos visszacsatolási eleme.

    A kommunizmusban ezzel szemben beszervezett ügynökök teljes hálózata volt kiépítve, akik sokszor egymást is figyelték. A szakszervezetis, a munkásőr, a szomszéd, a kolléga... nem feljelentett, hanem rendszeres időközönként _minden_ tevékenységet jelentett. Aztán a pártközpontban döntötték el, hogy mi milyen következményekkel jár.
  • M2 #69
    Be kell jelenteni. A fórumnak van szabályzata, ami nagyjából egybe esik a normális emberi kommunikáció alapszabályaival.
  • Bruce_Willis #68
    MerlinW
    Hadd kérdezzem meg, kedves MerlinW.
    A büntetőpontokat bejelentésre kapjuk, vagy mindenki kap, aki megszegi a fórum szabályzatát?

    Csak azért, mert van pár ilyen Frekvency-féle barom, és replite (ezért tudom, kapom a második büntetőpontot), aki ideokád valamit, és generálja a vitát. Egyikük sem való közösségbe.



  • Bruce_Willis #67
    Kaptam egy büntetőpontot. :)
    Akkor ti hány büntetőpontnál járhattok? :D