• kvp
    #6
    Ha az europai VR kutatas barmilyen ertelmes hozzajarulast produkalt volna az elmult 25 evben a fejlodeshez, akkor nem ignoralnak oket. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy semmilyen (se gazdasagi, se tudomanyos) elonye nem szarmazik a hardvergyartassal foglalkozo cegeknek abbol, hogy a becsi kutatok kutatnak valamit.

    A forgalmazasi problema pedig csak akkor ervenyes, ha dedikalt allami penzbol szeretnek megvenni az eszkozoket. Egy kutatointezet ha tenylegesen szeretne valamilyen kutatast elinditani, akkor be tudna szeretni a hardvert amint az barhol megjelenik a vilagon. Viszont ha allami tamogatassal, kozbeszerzesi eljarassal akarnak palyazni ra, akkor kell csak a helyi hivatalos forgalmazo. Szoval ez egy olyan problema ami meg az osztrak garazs cegeket sem erinti, csak az allami penzbol dolgozo, ertelmezheto eredmenyeket nem produkalo kutatokat.

    ps: A VR es az AR egyebkent hasznalhato terulet, de az alapkutatas, a hardverfejlesztes es az alacsonyszintu szoftverfejlesztes parhuzamosan kell, hogy haladjon, tehat ha valaki gyakorlati (hasznosithato) eredmenyt akar elerni, akkor erdemesebb sajat hardvert fejlesztenie, amihez az egyik feltetel, hogy az orszagnak legyen sajat elektronikai ipara. Minden mas ertelmes kutatas mar csak felhasznalasi jellegu lehet, ami erdekes, de nem feltetlen igenyel cutting edge technologiat. (mivel nincs alapveto forradalmi technologiai kulonbseg a korabbi generaciok es a legujabb hardverek kozott, csak a minoseg javul lassan)