• kvp
    #1
    Amit a ceg nem emlit, hogy az igy elkeszitett epulet elettartalma is csak evekben merheto evtizedek helyett. A digitalizalasi otlet jo -ezt anno meg a Graphisoft talalta ki- viszont a konnyuszerkezetes fahazak elettartalma nem az igazi, mondjuk egy monolit vasbeton vagy kompozit vasbeton-tegla epulethez kepest.

    A ceg gyakorlatilag emeletes mobile home-okat gyartana, amiket relativ olcson lehet eloallitani, tisztan faanyagbol, emeletes epuleteket epiteni beloluk, majd a teljes elettartam vegen (kb. 10 even belul) bontani es ujrahasznositani. Uzleti modellnek jo, de minden epuletet allandoan ujraepiteni, mindezt fabol igazabol sokkal pazarlobb megoldas mint legalabb 100 evet kibiro hazakat kesziteni.

    Az otlet igazabol onnan johet, hogy az okosotthon rendszerek nagyresze 3-4 ev alatt elavul es legjobb esetben is 10 ev utan ujratelepitest igenyel. Mivel nincsennek kialakult szabvanyok, ezert egyszerubb az egesz epuletet lebontani es ujat epiteni, mint szabvanyositani a belejuk epitett elektronikat.

    Persze a jo megoldas itt is az lenne, ha minden okosotthoni eszkoz szabvanyositott kialakitasu lenne (legalabb mechanikailag, mint a hagyomanyos kapcsolok es konnektorok), igy egy szabvanyosan kialakitott epuletben akarmikor lehetne cserelni akar egyesevel a tonkremeno vagy elavulo elektronikakat. Es akkor talan nem kellene emeletes kontener fahazakba koltoztetni a teljes lakossagot.