• kvp
    #13
    "Mivel a profitot könnyebb "mozgatni" így talán jobb lenne adóalapnak az árbevétel, amiről a cégnek nyilatkoznia is kellene és ez alapján adóznia."

    Erre lenne jo a vissza nem igenyelheto forgalmi ado. Tehat amikor nem csak a haszon, hanem a teljes bevetel alapjan kell forgalom alapjan adozni es nem lehet a kiadasok utan afa-t visszaigenyelni. Miert lenne ez jo? Mert igy alacsonyabb afa kulcsot lehetne hasznalni, de azt minden ceg megfizetne a teljes termek aktualis erteke utan. Ez mellekesen osztonzi a minel rovidebb beszerzesi lancokat is, kizarja az afa csalast es szuksegtelenne teszi a cegek szamara beszerzesi szamlak gyujteset, mivel azok nem elszamolhatoak az adohatosag fel kiadaskent (azaz semmi nem csokkenti a forgalmi adoalapot). Ez a kisvallalkozok es a multik eseten is lezarna az ado optimalizacio es az offshore trukkozes lehetoseget.

    Nem valoszinu, hogy bevezetik, mert a multik beveteleinek jelentos resze azonnal elmenne adora es nem minden tevekenyseg lenne jelentos eves tokebevonas nelkul fenntarthato, tovabba azonnal megszunne a multik adozasi hely alapu arelonye a kis helyi cegekkel szemben.