• NEXUS6
    #11
    Érdekes adalék, hogy a Tesla utaskilóméterre levetített baleseti statisztikája azonos kategóriájú, gyak luxuskocsikhoz képest kiemelkedően jó!

    Akkor most lehet örülni az önvezető autók mindent felülmúló biztonságának?

    Hát nem éppen. Csak mert a Tesla rendszere jelenlegi formájában egy fejlett vezetésttámogató rendszer, ami megfelelő hatékonysággal csökkenti a vezető terhelését, aki ezáltal hatékonyabban tud a fontosabb, ember által jobban ellátható feladatokra koncentrálni.

    Amikor Dzsóbácsi nagyvonalúan figyelmenkívül hagyja a júzer manuálban levő korlátozásokat, amiben a leggyakrabban előforduló karakter gyak a piros felkiáltójel, és a BT fülesét agyba nyomba benyomja a szunyát, akkor ne csodálkozzon, hogy viszonylag gyakran belevezeti hősünket egy kanyarodó, a fényviszonyok miatt a rendszer számára gyak láthatatlanná váló kamionba, vagy az előtte balesetező másik kocsiba.

    Egy 10 éve megfelelő érzékkel vezető sofőr felhalmozott tapasztalatát, rutinját bizony az önvezető kocsik még vagy 15-20 évig nem érik utol. Szerintem. A sofőr nézi, elemzi az út állapotát, kerülgeti a kátyukat, lefagyott tócsákat, de pl az úton levő paprírzacsiba azért nyugottan bele mer menni. Szarvast tudja hogy el kell ütni, mert így jár a legjobban, viszont ez nem olyan jó ötlet egy útón szabálytalanul poroszkáló biciklus túrázó csapattal szemben. Látja, ha nyomuló, szabálytalanul előző autóstársa BMV, Merci, Audi és mostanában a Skoda (Kisporse, mert ua konzorcium ugye) is egyre gyakrabban az ilyen stílusban hajtott típusokhoz tarozik, akkor nagyobb követési távolságot tart (hagymenjen a hüjéje) mert viszonylag rövid idő kérdése, hogy balesetveszélyes szituációt teremt a baromkodásával. Tötymörgő Mr Suzuki San, ill Mrs Corsa vezetőket viszont minnél előbb, esetleg kisebb szabálytalansággal is meg kell előzni, mert ő viszont kiszámíthatatlan és bizonytalan magatartásával jelent potenciális veszélyforrást..... És még sorolhatnám.

    Ezek nincsenek benne a KRESZ szabályok között, és sajna a jelenlegi szenzorok is, és nem csak a SW egyelőre alkalmatlanok ilyen szituk megfelelő detektálására.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.02.12. 13:48:17