• kvp
    #12
    "Nem vagyok róla meggyőződve ha az 1960as rakétatechnikát melléállítanánk a mostaninak az ugyanolyan kontrasztos lenne mint egy 1800-as évekbeli autó egy mai mellett..."

    Az 1960-as evekben nem tudtak leszallni egy raketaval. A falcon-ok mar most is le tudnak. Ha megepul a starship, akkor kb. ugyanannyiba kerul majd 100 ember felvitele, mint anno egy embere. Az kb. 100x-os javulas.

    A gond ott volt, hogy a spacex gyakorlatilag az apollo-ktol kellett, hogy ujrakezdje a fejlesztest, mert a kesobbiek zsakutcak voltak. Egyebkent csak az olcso foldkoruli palya a nehez. Onnantol mar urallomasokat osszehozni sem nehez es egy urallomas attolni a Fold mellol a Mars melle sem olyan nehez, mint felvinni az egeszet a foldkoruli palyara.

    Egyebkent Musk azt mondta, hogy szeretne ha az atlag amerikai kozeposztalybeli a teljes vagyonat eladva atkoltozhetne a Marsra. Na most az atlag amerikai kozeposztalybeli a vilagon a felso 1%-ba tartozik. (a nagytokesek a felso 1% felso 0.1%-aban vannak)

    Ahogy en latom, a joreszt gazdagok tudnak atkoltozni a Marsra es az oket kiszolgalo szemelyzet, tehat mernokok, orvosok, muveszek, stb. A nagyon gazdagok akar oda-vissza is utazgathatnak ha akarnak, mert meg tudjak fizetni. A kinaiakat ismerve viszont nagy tomegben, gyakorlatilag barmilyen felsofoku vegzettsegu embert at fognak vinni ha nekik is meglesz a technologiajuk hozza. Igazabol mar most is megvan, csak meg nekik is tul draga lenne, de ha a spacex meg tudja csinalni, akkor ok is le tudjak masolni.

    Szoval az atlag magyar vagy amerikai kb. akkor megy az urbe amikor az expanse-ban... (azaz soha) Ezen talan csak a vegtelen ingyen energia tudna segiteni, de attol meg eleg messze vagyunk.