nibron#1544
ja és a gépcsere. személy szerint azért szoktam gépet cserélni ill. teljesen újat összerakni, mert az előző elavult. Jelenleg az MSFS miatt eszembe sem jutott volna cserélni, viszont a visual studio-tól már nagyon ki volt a gép (nagy a fejlesztőkörnyezet). 7700-as és 8700-as gépet cseréltem 12900-asra. Tehát 2-ből, 1-et. Plusz elsődleges szempont volt az energiafelhasználás skálázhatósága (nem a rezsi miatt, hanem munkahelyi projekt). Általában ezért történnek a gépcserék, ki lehet előre számolni, hogy mennyiért mit kapsz, nincs ebben semmi csoda. Részemről teljesen megérte a csere, amit el kellett végezni, az el lett, plusz egy géppel kevesebbet használok. Szuper lett, nincs vele semmi probléma. De, jelenleg a szűk keresztmetszet a DDR5 memóriák nagy késleltetései miatt a memóriában van. Pl. az MSFS-ben ott ahol nem kell nagy memóriaterületekkel dolgozni és elengedem a gpu-t hadd tegye a dolgát, majdnem 8000 körül van az fps. Viszont ahol nagy mozgatások vannak, simán beesik 100 alá. Tesztek is ezt igazolják. Háttértár viszonylatában is ez a helyzet. Ha van egy 7000-es átvitelű SSD-d, akkor amikor dolgozni is kell a memóriában, sosem fogja a max. 3500-at átlépni. Amikor viszont a célterület dummy, akkor megfelel a leírásoknak. Ezek viszont nem jelentik azt, hogy nem lesznek gyorsak a feldolgozások.
Úgyhogy pl. részemről igenis megérte a befektetett pénz, elégedett vagyok. Az már egy más történet, hogy csak a videókártyával megspóroltam közel 300e-et, a többi komponensel is egy "keveset". Ez is szempont volt a váltásnál.