• asgh
    #19
    A politikai témájú internetes oldalak 90%-a pofátlanul cenzúráz.
    Nem moderál, hanem cenzúráz.

    Pl. hagyják az ordenáré, személyeskedő, acsarkodó, antiszemita, rasszista, stb. hozzászólókat tombolni a "szólásszabadság" nevében, de amint valaki értelmesen, kultúrált hangnemben vitatkozik az oldal hivatalos álláspontjával, azonnal letiltják. Mert ugye az értelmes ellenvélemény veszélyes, az ordenáré acsargó viszont hasznos idióta: egyszerre hiteti el a világgal, hogy náluk szólásszabadság van (ha még az ilyeneket is békénhagyják), másrészt a viselkedésével lejáratja az ellenoldalt. A kultúráltan vitatkozók eltávolításával pedig azt a benyomást keltik, mintha az ő véleményükkel szemben csak civilizálatlan indulok állnának.

    Így alakulnak ki az információs buborékok, ahol az ellenvéleményt egész egyszerűen ignorálják vagy ellehetetlenítik, ezáltal a buborékon belül egymást erősítik a tévképzetek, amíg nem jön a sokkoló valóság, mint pl. Trump megválasztása vagy a Brexit.
    Azt gondolnánk, hogy legalább az ilyen események kijózanítólag hatnak, de pont fordítva: erősödik a szekta szellem, hogy nem amiatt történtek számukra kedvezőtlenül a dolgok, amit csinálnak, hanem pont ellenkezőleg: azért, mert nem csinálják eléggé.