• NEXUS6
    #6
    A kutatások a melanin elektromágneses sugárzással elleni védelméről szólnak. A melanin nagy energiájú fotonok, alapesetben és elsősorban gyak UV ellen védenek. Szerencsére a védelem spektruma ezekszerint szélesebb, és a gamma és röntgen tartományt is érinti.

    Az űrben viszont a sugárzás 90%-át protonok alkotják. A protonsugárzás hatását általában kevésbé vizsgálják, merthogy a földi nukleáris technológia alkalmazása során viszont szinte soha nem találkozunk vele. Alap ionizáló sugárzás ugye az alfa, béta, gamma és a neutron sugárzás. Szal a protonsugárzást még csak nem is említjük ebben a kategóriában, pedig az.

    A proton sugárzás ellen, ami gyak ugye egy nagy sebességű hidrogén atommag, ion, igazából a melanin sem védhet jobban, mint bármi más szerves molekula. Azonban az űrhajó burkolata szerencsére elnyeli a protonsugárzás nagyrészét, ami jó. A rossz hír viszont az, hogy az elnyelődéskor nagy energiájú elektromágneses sugárzás lép ki a fémből.

    Ez utóbbi sugárzást viszont már hatékonyan, másnál hatékonyabban elnyelheti a melanin. És a linkelt egyik cikk szerint ezáltal egyfajta energia forrásként is hasznosítható a sugárzás, ahogy az elnyelés hatására megváltoznak a melanin bizonyos elektromos tulajdonságai.