• Steel
    #16
    Te is kicsit olvasgass néha, mert az a finomított cukor, amit ma az élelmiszeriparban mindenbe beletesznek, valóban a 19. században terjedt el. A répacukorgyártás az egész cukoripart megváltoztatta. Hasonlóan a fehérlisztes pékárúk elterjedése. Ezeket eszed ma szinte mindenben, a hamburgeredben, a fehérkenyeres szendvicsedben.

    A répacukor előtt termelt cukorról pedig az évszámokon meg a gyártott mennyiségén kivül nagyon keveset tudunk. Luxuscikk volt, és kevesen engedhették meg maguknak. De nem tudjuk, hogy mennyire okozott inzulinválaszt, nem tudjuk mekkora mennyiséget fogyasztottak az akkori emberek (mondjuk összehasonlítva a jelennel).

    Egy biztos, a mai finomított cukor közel sem természetes. Kokalevelet tudsz szedni magadnak, hogy elrágcsáld, és kicsit fel is élénkít. Kokaint hol találsz a természetben?

    És nem vicces, hogy a cukorral, fehérliszttel durranásig pumpált gyorséttermi szemét felelős az elhízásért. Olyan inzulincsúcsot okoznak, amit semmi más nem tud (még az otthon összerakott szendvicsed sem).