• NEXUS6
    #4
    Szerintem itt nem kell túlgondolni a dolgokat. Az ember bármilyen játékot könnyen megtanul, az állat nem. Azonban a falkában élő állatoknál is van 1-2 olyan játékszerű viselkedési forma, ami beléjük van kódolva, sőt az embernél is gyak ezek jönnek elő gyermekkorban. Kukuccs, bujócska, cicázás.
    Nekem az 5 egy alomból származó macskám közül több csinálta magától, hogy tárgyakat visszahozott, vagy bizonyos tárgyakat előhozott, szervírozott. Vagy pl elbújt és meg kellett keresni.
    Lássuk azt, hogy a farkas is közösségi lény. A tárgy, vagy zsákmány előhozása, visszahozása, gyak egy szervírozási reflex, amivel a falkavezért ismeri el. Nincs itt szuper géniuszi fejlődés, vagy hihetetlen példa nélküli intelligencia.

    Az adott fajhoz tartozó egyedek bizonyos képességeit, jellemzőit a "nemesítéssel" aztán erősítik. Nyilván szervilis, alárendelt, együttműködő állatokat akarunk magunk körül és nem olyat, ami minden egyes cselekedetében kinekafaszanagyobb játékot játszik. Ez egy jó teszt, hogy erre melyik alkalmasabb. Vadászatnál meg még jól is jön nekünk.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2020.01.27. 19:00:21