• wraithLord
    #3
    Szerintem, ha megkérdezel egy szakembert, tudna mondani rá pár módot, hogy hogyan lehet háziasítani a farkast... Tehát egy farkaspopuláció bizonyos számú egyedét addig tenyészteni, amíg az utódokon stabilizálódnak a háziasodás jegyei (neotén, tehát juvenilis vonások, mint lelógó fül, tompább orr, fiatal egyedekre jellemzőbb testarányok, jelentősen csökkent agresszivitás, engedelmesség stb.), illetve a kívánt egyéb viselkedési mintázatokra való fogékonyság (pl. jó vadászkutya), kívánt megjelenés.

    A mesterséges szelekció is olyan, mint a természetes szelekció. Tudjuk, hogy létezik, tudjuk, hogy hogyan működik. Viszont a jelenlegi élővilág kialakulásának módját teljes egészében nem tudjuk rekonstruálni (vagy annak csak nagyon pici részleteit tudjuk rekonstruálni), mert ahhoz ismerni kéne a kiinduló körülményeket, és a folyamat során minden körülményt, ami abba az irányba terelte az evolúciót, ahol most tart. Szóval azt kideríteni, hogy az ősember hogyan háziasította a kutya ősét, az leginkább nyomozás, közvetett vagy esetleg közvetlen bizonyítékok felfedezésének a kérdése... Mert biztos vagyok benne, hogy mi tudjuk, hogyan háziasítanánk a farkast vagy bármilyen erre alkalmas állatot.


    Ez sarkítással valami olyasmi probléma, hogy tudjuk, hogy léteznek asztalosszerszámok (sőt látjuk is őket, ha bemegyünk egy asztalosműhelybe), tudjuk, hogyan készül egy adott bútordarab, és látjuk a kész bútort. De azt, hogy egy konkrét bútort pontosan hogyan készített el az asztalos, csak akkor tudnánk pontosan megmondani, ha minden körülményt ismernénk (ott voltunk a készítéskor, vagy kutatás, nyomozás)...
    Bútorkészítés esetén videóra is lehet venni a folyamatot, relatíve rövid ideig tart. :D