• wraithLord
  #1
  De ez miért meglepő? A háziasítás irányított szelekció. Ami lényegében ugyanaz, mint a természetes szelekció, csak nem a környezetváltozás hatására változik a populáció, hanem az ember szelektál, mégpedig valamilyen céllal.
  (Bár úgy tudom, a kutyák háziasodásában volt egy kölcsönösen előnyös kapcsolaton alapuló szelekciós nyomás is, tehát a kutyák elődje gyakorlatilag az emberrel való együttműködésre szelektálódott, amellett, hogy az ember aktívan szelektálta, háziasította is őket).
  Tehát a szelekció olyan tulajdonságokkal dolgozik, ami már eleve megvan a populációban valamilyen gyakorisággal (,és ki is fejeződik a fenotípusban valamilyen gyakorisággal). A mesterséges szelekció célja pedig az, hogy a kívánt tulajdonságok az erre a célra elszigetelt populáció minden egyedében, és minél erőteljesebben megjelenjen.

  Szóval ez a cikk arra akar rámutatni, hogy a mai kutyák származhatnak csak a farkasoktól, és nem kellett kereszteződniük pl. az aranysakálokkal? Nem vagyok ekszpert a témában, de ha jól tudom, ez már kiderült egy ideje.

  Persze az is lehet, hogy az ősember mutagén ágensekkel kezelte a farkasokat, vagy génsebészkedett. :D
  Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2020.01.27. 11:22:14