• kvp
    #6
    "a szén-dioxid-adó viszont lehetne az. A stream-csomagok nagyon olcsók, azok áránál lenne mozgástér. Másrészt segíthetne a szoftverek energiahatékonyság alapú osztályozása is. Így például a Netflix lehetne egy A++ szolgáltatás, mert ökoáramot használ és a szerverek hőjét a távfűtőhálózatba vezeti be."

    Tehat ahogy a haztartasi eszkozoknek van enegiahatekonysag meroszamuk, ugy a netes szolgaltatasoknak is lenne, majd a felhasznalt adatmennyiseg vagy energia koszossaganak fuggvenyeben fizetnenek adot. Ez igy nagyon szep meg jo, de komolyan gondolja, hogy a nagy nemzetkozi cegek hajlandoak lesznek megmondani, hogy honnan veszik az aramukat, majd megmondani egy tetszoleges allamnak, hogy mennyit is fogyasztottak belole es ez alapjan szendioxid adot fizetni?

    Plusz melle adatmennyiseg alapjan meg osszaadnak a kozes halozati eszkozok szendioxidtermeleset is, amit kiszamlaznanak valakinek... csak eppen az osszes netes csomag felcimkezese nelkul nem allapithato meg, hogy kinek. De ha fel is lennenek cimkezve, akkor is majdnem annyit adatot kellene osszesiteni, mint amennyit atvisznek. (ip csomagonkent 1 rekordot) Ez onmagaban tobb engergiat igenyelne, mint amennyit a csomag buta tovabbitasa igenyel.

    Szoval a prof nem latja a fatol az erdot. De felcimkezhene es egy okos villanyoraval statisztikazhatna a vezetekben futo elektronokat is. (nem rohog, de volt hasonlo otlet az EU-ban, aztan rajtottek, hogy nagyon nem realis)