• defiant9
  #86
  "S hogy ezen d-koreai cégek túlnyomórészben, még mindig családi cégek. Azaz nem kell megfelelniük a főrészvényesek elvárásainak, hanem egy belső igazgatótanács felügyeli az ügyvezető vagy elnök munkáját."
  A lényeg hogy legyen magántulajdonos ami hatékonysági nyomást fejt ki. Ez ami az állami tervgazdaságban nincs, nyugaton is sok cég van aminek a tulajdonjoga egy szűk(lehet családi is) körben koncentrálódik. A Samsung mellesleg tőzsdei cég nagyobb részt külföldi tulajdonban.

  "Azaz nem kell megfelelniük a főrészvényesek elvárásainak, hanem egy belső igazgatótanács felügyeli az ügyvezető vagy elnök munkáját
  Gyorsabban reagálhatnak bizonyos gazdasági változásokra."
  Nem látok működésbeli különbséget, a management feladata hogy a tulajdonosi érdeket átvigye a cég működésre. Az Apple igazgatótanácsa ugyanolyan gyorsan tud reagálni a piaci változásokra. Egy belterjes nem szakmai kompetencián és képességeken hanem öröklésen alapuló igazgatótanács inkább hátrány mint előny. Az első generációs tulajdonos még jellemzően tehetséges az üzleti életeben, de ez jellemzően nem egy örökletes komponens. A tervek alapján dolgozó pártirányítású állami vállalat ami nem tud gyorsan reagálni.