• defiant9
    #85
    "Szal Tenet lemondását lobogtatni, mint személyi konzekvenciát, az kb olyan, mintha a Nürnbergi perben az őrmestereket ítélték volna el."
    Mégis mit kellett volna tenni? A kongresszus szavazta meg a háborút a CIA jelentés alapján. Mondjon le az egész kongresszus vagy az egész adminisztráció? Az őrmester hasonlat meg egy öngól ui. épphogy politikai/operatív felelősként az igazgatók mondtak le közvetlenül a szenátusi bizottsági vizsgálat lezárulta után. Amerika éppen az a hely ahol szokott lenni a seggberúgás/személyi felelős, ez valahol elvárás a közvéleménytől. A tévedhetetlen párt/személyi kultusz estén(ami felé haladunk) éppen ellentétes hatás érvényesül, sokkal tovább kitartanak a korrupt/lebukott elvtárs mellett.

    "Igen végre egy szebb képet találtál, azért azt érzékeled, hogy ez mégsem az a kategória, mint amit először beszúrtál!"
    Remek, akkor végre a kérésnek megfelelően elsunnyogás helyett betehetnéd a te bizonyítékaid hogy mennyivel is volt jobb a magyar életszínvonal a hollandnál.

    "A GDP-nél meg vegyük észre, hogy olyan országok esetében,"
    A GDP és az életszínvonal között erős a korreláció, ez még akkor is így van ha multik adják a GDP-t az olcsó munkaerőre építve és exportpiacra termelve. Vietnám is sokkal jobban nyomorogna enélkül. Felőlem mutathatsz más releváns számot is, csak lássuk már az érveidet.

    "Nyilván nem lehet az országokat 1/1 összevetni, ezt te tetted! "
    Éppen te vetted össze Amszterdamot 1 az 1ben Budapesttel(amik az adott országok gazdaságának legsúlyosabb elemei). Ez nem is volt rossz összehasonlítás, sokkal jobb mint Kínát hasonlítgatni egy relatíve kis országhoz. Egyébként meg mi az hogy 1/1-ben összehasonlítás?

    "Csak kérdem, hány vállalkozó van, aki nem fizet az alkalmazottainak, alvállalkozóinak, inkább bedönti a céget és indít egy újat!? ;)"
    Mi köze ennek ahhoz hogy hatékonyabb a veresenypiac a tervgazdaságnál? Ki mondta hogy nincsenek csődök vagy csődbüntettek a gazdaságban? A csőd mellesleg nem egy eredendően rossz dolog, megtisztítja a gazdaságot a hatákonytalan/versenyképtelen vállalatoktól akik csak égetik az erőforrásokat. Ez egy hibája volt a tervgazdaságnak ahol évekre előre megvoltak a szerződések hogy a szaros termékét átveszi valaki hatósági áron, így mesterségen tartották fenn a céget ami a kereslet/kínálat alapú versenypiacon már rég eltűnt volna. Ismét csak egy szalmabábot gyártottál. Próbálj meg érveket felhozni az állításod mellett.

    "Szerinted az izraeli társadalom mennyire volt elmaradott, vagy az ország szegény."
    60 éve még egy kétmilliós a létéért küzdő ország volt. Nemsokkal később volt atomfegyvere és közben az életszínvonal is nőtt. Nem is kommunista blokkban lévő diktatúra volt, Az atomfegyver példát egy kis országgal te hoztad fel, ahogy mondtam ez egy hibás buta irány, eleve kicsi a minta és eleve nem ez a helyes mérce. Remélhetőleg erre akkor már te is rájöttél.
    "Amúgy jelentős Francia és Brit segítséget kaptak"
    Észek-korea meg jelentős szovjet és kínai segítséget kapott. Mire ment vele? Éhenhalnak, nyomorognak, miközben a diktátor és a slepp-je dőzsöl.

    "Nem konkretizálom, mert ennyire nem akarok belemenni. A trend egyértelmű, hogy a magángazdaság lehetőségét folyamatosan erősítették évtizedeken keresztül."
    Lol. És ez akkor mit mutat, hogy a helyes irány a magángazdaság vagy a tervgazdaság? Ha olyan jól muzsikál a központosított tervgazdaság akkor minek magánszektor?

    "Inkább a 70-es években. De a gazdasági fejlődés alapját a korábbi évtizedek gazdasági, társadalom fejlesztő intézkedések jelentették."
    A számokból nem ez látszik:
    Taiwan's GDP per Capita from 1951 to 2018 in the chart:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    (talán a hetvenes évek végén volt egy nekirugaszkodás)

    A korábbi évek intézkedési meg bullshit. Ahogy már mondtam az állam szerepe nem elhanyagolható mert sok területre van ráhatása, ez kb. országfüggetlen ugyanúgy igaz az USA-ra, de itt az a kérdés hogy az államnak mint gazdasági szereplőnek(Észak-Korea pl. egy teljesen központosított állami tulajdonú gazdaságot visz) pozitív vagy negatív a szerepe. Maszatolsz, kihátrálsz.

    "Vagy szimplán trollkodsz, vagy szimplán gyengeelméjű vagy."
    Gyengeelméjű itt szokás szerint te vagy, vagyis inkább téveszmés a helyes kifejezés. A diktatúra és a nyomor amik kéz a kézben járnak, az ipari fejlettség és a diktatúra negatív korrelációban van. Ami igaz, hogy a nagy elmaradottság/nyomor esetén a katonai fegyelem lehet egy olyan szervező erő ami egy irányba rendezi a társadalmat. A diktatórikus rendszer azonban gyorsan kontraproduktívvá válik. Ma már rég nem itt tart a világ nagy része (nyilván Afrikában van még pár ország akire ráférne egy erősebb állami iparosítási program).

    "Szerinted?"
    Szerintem mi? Állíts valamit. Azt senki nem mondta hogy nincs Ázsiában korrupció, ez sokkal jobban hozzátartozik a kultúrájukhoz mint mondjuk észak Amerikában vagy Európa fejeltebb részén. A Samsung viszont azért lesz évről évre egyre nagyobb cég mert versenypiaci körülmények hatására innovál, hatékonyságot javít. Kis korrupt koreai családi vállalkozásként a fasorban sem lenne az amerikai vagy Japán tech. cégekkel folyatott versenyben.