• NEXUS6
    #64
    "Ha minden kötél szakad, és öőőőő füllentésen csípik őket legfeljebb elvesztik a választást, na bumm. Majd visszajönnek 4-8 év múlva, új arcokkal ;)"
    Egyrészt le is kell mondania(elveszíti a hatalmat, akár Nixon szinten is), másrészt be is mocskolja a párt színeit, a Fidesz még ma is sokat merít abból hogy a MSZMP és az MSZP közé tesz egyenlőségjelet."
    Konkretizáljuk. Ott van az iraki háború, amit gyak hazugságokra alapozva (nyilvánosság, ENSZ közgyűlés. stb) robbantott ki a Bush kormányzat 2003-ban. Néhány ezer amcsi és 100 000-es nagyságrendű iraki életébe került. Nekem nem úgy tűnik, mintha Bush lemondott volna. Jött Obama, aki már a választási kampányával olyan jól szerepelt, hogy még alig űlt a székében már Nóbel-békedíjat kapott. Mondjuk az iraki háborút nem fejezte, be és Guantanamót sem záratta be. Aztán még eltelt 2 ciklus és csodák csodájára a republikánusok visszajöttek.
    Na, erről beszéltem. Személyi konzekvencia? Semmi! Csak közben rúgdosták ki azokat az újságírókat, akik az aktuális kormányzati/mainstream média állásponttal ellentétes cikkeket írogattak.

    "Már akkor is ég és föld volt az élet színvonalbeli különbség:
    70s Amsterdam:"
    LOL, ezt ugye csak viccnek szántad, hogy egy Amszterdam egyik fő utcájáról készült sajtófotót vetsz össze egy lepukkant kerületi MÉH telep bejáratával. Ha azt akartad demonstrálni, hogy egy posztban hogyan kell még az objektivitás látszatát is elkerülni, hát az sikerült. Keressél már egy képet az akkori Váci-utcáról mondjuk és azt rakd ki. XD

    "A lényeg az hogy az állampárti kommunista rendszer nem tudott hatékony/versenyképes gazdaságot működtetni ezért a leszakadás folyamatos volt, a 80-as évek végére nagyrészt össze is roppantak a hiánygazdaságok (pl. Kuba nem, ők tovább nyomorogtak)"
    Ja, mond ezt a kínai elvtársaknak, akik kb azt a gazdaságpolitikát valósítják meg, ami nálunk is volt a 80-as évekig, vagy hasonló a kistigriseknél a 80-as/90-es években. Ha a források kezelése központosítva van, akkor abból egy modernizációt hatékonyabban meg lehet valasítani, mintha egy alacsony volumenű gazdaság forrásait a piaci viszonyokkal szétaprózzuk. Független, hogy a modernizáció mit is céloz meg, gazdaságot, szociális viszonyokat, vagy fegyvereket. Gondolhatod, hogy egy É-korea nagyságú ország központosított rendszer nélkül az életbe nem tudna nukleáris csapásmérő képességet kifejleszteni.

    "És? Akkor 50 éven át krízisben kell élni? Ha válság van akkor a demokratikus piacgazdaságokban is megvannak az államnak a jogosítványa hogy mondjuk haditermelésre állítsanak át civil gyárakat, természetesen a magántulajdonos azért ellentételezve lesz hogy a termelő eszközeivel gyártat az állam."
    Magyarországon pl, hol volt az 50 év? A 60-as évektől egyre nagyobb teret engetteg a magán gazdaságnak, elkezdték bevezetni az új gzadasági mechanizmust, majd háztáji, gmk, kisvállakozás stb. a személyi jövedelm adót asszem 87-ben! Szal a rendszerváltás mondhatni folyamatosan évtizedek alatt valósult meg. Tiszta csak központosított tervgazdaságot magába foglaló kb 48-68 között volt. Tegyük hozzá az olyan kis apróságot, hogy a alkossági ellátásban pl Angliában tovább volt jegyrendszer, az ötvenes években a háború után, mint Magyarországon.

    "Melyik kistigris lenne az ahol nincs piacgazdaság hanem állami tervgazdasággal váltak tigrissé?"
    Taiwan: 1949-84 egypárt rendszer, "Körülbelül 2 millió ember, többségükben katonák, Kuomintang tagok és a szellemi- és üzleti elit tagjai elmenekültek a kontinentális Kínából és nagy részük Tajvanra menekült. A Kuomintang-kormányzat ezen kívül magával vitte a teljes nemzetközi valutatartalékot és a nemzeti aranykészletet is.[36] Innentől kezdve a '80-as évekig Tajvan szigetén statárium volt. Ekkor az állam és a párt szorosan összefonódott, egyfajta pártállamot megvalósítva, és az állam erőforrásai a párt erőforrásainak is számítottak. "
    Dél-Korea: Park Chung-hee 1963-1979 között katonai diktatúrát valósított meg, ahol az egyik fő fejlesztési irány a gazdaság modernizálása volt. A modernizálás alapját az 5 éves tervek jelentették!
    Más ebbe a körbe tartozó államokra is jellemző volt a politika szinte diktatúráig történő korlátozása és a központi hatalom gazdaságfejlesztésre létrehozott rendszereinek tervszerű működése.