• defiant9
  #52
  "Ha minden kötél szakad, és öőőőő füllentésen csípik őket legfeljebb elvesztik a választást, na bumm. Majd visszajönnek 4-8 év múlva, új arcokkal ;)"
  Egyrészt le is kell mondania(elveszíti a hatalmat, akár Nixon szinten is), másrészt be is mocskolja a párt színeit, a Fidesz még ma is sokat merít abból hogy a MSZMP és az MSZP közé tesz egyenlőségjelet.
  A pártállamok úgy oldják meg(szeretnék megoldani) a problémát hogy el is zárják a nyilvánosságtól a kellemetlen információkat(közméda, felvásárlások, cenzúra)

  "Hol élnél/éltél volna szívesebben a 70-es évek végi Budapesten, vagy Amszterdabnan"
  Már akkor is ég és föld volt az élet színvonalbeli különbség:
  70s Amsterdam:
  Ami csak fokozódott(mitől is? A felsőbbrendű népi gazdaságtól zárulnia kellett volna az ollónak). A lényeg az hogy az állampárti kommunista rendszer nem tudott hatékony/versenyképes gazdaságot működtetni ezért a leszakadás folyamatos volt, a 80-as évek végére nagyrészt össze is roppantak a hiánygazdaságok (pl. Kuba nem, ők tovább nyomorogtak)

  "azért krízis helyzetben van néhány előnye"
  És? Akkor 50 éven át krízisben kell élni? Ha válság van akkor a demokratikus piacgazdaságokban is megvannak az államnak a jogosítványa hogy mondjuk haditermelésre állítsanak át civil gyárakat, természetesen a magántulajdonos azért ellentételezve lesz hogy a termelő eszközeivel gyártat az állam.

  "Ha adott vezetés a fegyverkezést tartja szemelött, akkor akár egy pöcsnyi ország az erőforrások optimális felhasználásával tud atomfegyvert (lásd É-Korea)"
  Jaja. Erőforrások optimális felhasználásával.:
  Növekszik a kannibalizmus Észak-Koreában
  Észak-Koreában akkora a nyomor, hogy egyes vidéki családok egymást eszik meg. Az éhség sújtotta pária-államban „sokkoló” mértékben megugrott a kannibalizmus áldozatainak a száma és egyes becslések szerint 10 ezerre tehető az éhhalálban elhunytak száma. A szárazság és a padlássöprés is hozzájárul a katasztrófához – észak-koreai jelentések szerint a gyerekek mellett a holttestek sincsenek biztonságban.


  "akkor meg világraszóló ipari fejlődést elérni (lásd kistigrisek)."
  Melyik kistigris lenne az ahol nincs piacgazdaság hanem állami tervgazdasággal váltak tigrissé?