• NEXUS6
  #48
  "Az összes embertől, akik rohadt nagy elánnal védik azt a kommunista porfészket, csak annyit szeretnék kérdezni, hogy hova menne szívesebben élni: Moszkvába vagy mondjuk Amszterdamba?"
  Az előbbi hsz-emmel sem vagyok komcsi hívő, csak annyit kérnék, hogy kezeljük a helyén a dolgokat, szal a kérdés valójában így hangzik:
  Hol élnél/éltél volna szívesebben a 70-es évek végi Budapesten, vagy Amszterdabnan, illetve a 80-as évek végén Mosztkvában, vagy Mexikó-városban? Csak mert ezek voltak hasonló kategóriák, és így már akkora különbséget nem lehetett azért felmutatni.

  Az állammonopolista gazdasági rendszernek és az egypártrendszernek (amelyeket egyesek tévesen simán lekomcsiznak), mely gyakorlatilag egy háborús gazdaságot/politikai vezetést jelent, azért krízis helyzetben van néhány előnye, hatékonyság, gyors reagálás tekintetében. Igazából lehet ezt a rendszert vörösre, zöldre, nemzetiszínűre festeni, aztán lesz belőle "kommunista", iszlám, vagy nemzeti diktatúra.

  Ha adott vezetés a fegyverkezést tartja szemelött, akkor akár egy pöcsnyi ország az erőforrások optimális felhasználásával tud atomfegyvert (lásd É-Korea), ha a gazdaságot, akkor meg világraszóló ipari fejlődést elérni (lásd kistigrisek).