• NEXUS6
    #180
    Csak tudnám miért kell újra is újra ugyan azokat a mondatokat leírnom, kérdéseket feltennem? Tereléshez vádaskodáshoz, na ehhez értesz. Meg úgy tűnik hogy egyszerűen egy gúgli fordítót használsz, idegennyelvű vagy alapvetően, mert nem jön át neked a mondataim értelme!!!

    "Csakhogy az USA kormánya speciel nem indított háborút, a kongresszus hozta meg a döntést. Előtte ott van a CIA mint kormányügynökség. Ezek szerint csak a CIA a felelős itt?"
    Ember! Először is a demokrácia nem úgy működik, hogy a parlament gondol egyet magában és hoz egy döntést. A parlament azzal foglalkozik, amivel a kormány "eteti", mert neki vannak szakmai szervezetei (minisztériumok), amelyek ezen anyagok kialakítására képesek,a parlamentnek nincs ilyen háttere! Azt viszi a parlament elé. Az Irak elleni háborúról a kormány előterjesztése alapján határozatot hoztak. Másrészt ha belenézel a külügyi bizottsági vitáról készült anyagba, ott is megemlítik, hogy már maga az Alkotmány is elég felhatalmazást ad az Elnöknek, hogy mindent megtegyen az USA védelme érdekében, beleértve a határozatba foglaltakat is.
    Azonban az anyag egyik legfontosabb része, hogy előírja azt, hogy az elnök tegyen meg mindent azért, hogy megszerezze az ENSZ BT döntését és támogatását.
    Másrészt nemzetközi jogi szempontból 2001. után az USA bevezette a megelőző védelmi csapás kategóriát (azonban csak terrorizmussal összefüggésben, szerencsére), vagy is akkor is joga van agresszorként fellépni, ha ehhez ENSZ felhatalmazást nem kap. Szerinted ezekután ki a felelős az Irak ellenes agresszió megkezdéséért?
    Másrészt bebizonyosodott nemsokkal az inváziót követően, hogy Irak és a nemzetközi terror szervezetek között nincs kapcsolat.

    "Csakhogy ők is találtak olyan ENSZ határozatot ami alapján bevonultak, ahogy az USA és GB is."
    Aha, csak a korábban idézett NAÜ vezető mondta (Hans Blix), hogy az a határozat , amely biztosította az ő ellenőrzésüket is, egyrészt nem adott lehetőséget, hogy bárki katonailag beavatkozzon további BT határozat nélkül, másrészt ők sem találtak semmmi WMD-re utaló nyomot. Ezért mint kijelentette, az invázió illegitim volt. Ő volt az a szakember az ENSZ részéről, akinek a szavára, ha ő szükségesnek ítéli a BT mondjuk US javaslatra, hozhatott volna olyan döntést, ami az inváziót lehetővé teszi. Ez így működik, ha rendben van.
    Szerinted?

    "Az államonopolizmusról beszélünk. Itt a termelőeszközök nagy része felett az állam gyakorolja a kontrollt (kiadja a gyárának utasítás hogy a köv. éves tervek alapján ennyi TV-t kell legyártani, amit az szolgai módon legyárt, nem kell figyelnie a piacra, a vevőkre a versenytársakra). A liberális gazdaságpolitika ettől nagyon távol van, ez a szabadpiacot preferálja, a magántulajdon mögötti érdek alakítja a szereplők működését. "
    Ááááácsi! Javasolnám, hogy állapodjunk meg a következő kategőriákban, mert szerintem itt kezdődnek a félremagyarázásdok: liberális/szabadversenyes kapitalizmus, monopol kapitalizmus, állammonopol szkapitalizmus és államonopol szocializmus(tervutasításos rendszer).

    "Mik a hatékonyság fokmérői?"
    Te tettél erre kijelentést, nyilván tisztában voltál vele ha használtad a szót."
    Te a hatékonyságot a profit termelő képességben méred és semmi másban. És pont.
    Vegyük pl, az Applet. Állatorvosi ló, Esetenként megvádolják, hogy olyan cégekkel dolgoztat, ahol kicsit kizsákmányolják a munkaerőt, aztán ma már az iBotok panaszkodnak, hogy a konkurrenciához képest olyan drága a termék, olyan kevés az technológiai innováció, hogy az már nekik, mint felheasználónak, mint az Apple életérzés átélőjének ciki. Hogy ua tőke, nyersanyag, munkaerő, tudás befektetésével jobb marketinggel soxoros extraprofitot elérhetnek, mint bármilyen más cég, amit aztán nem beraknak a K+F-be, hanem parkoltatják az egyik lenagyobb gyak felesleges pénz kupacot létrehozva a világon?
    Szóval ez lenne a hatékonyság, mert ugye az a pénz, amit a mobilok áráért beszednek, az a piacról az emberek zsebéből kivonődik nem tud tovább forogni. Szal ez lenne a hatékonyság netovábbja?
    Ehhez képest, ha a "megalomán diktátor" a gazdaság más részeiből forrást von el, hogy infrastruktúrát, villamos energia háloózatot építsen, hogy köziskolát működtessen, amelyek közvetlenül soha, és közvetetten is még évtizedekig nem fognak megtérülni, mert még sokáig nem pörög olyan szinten a gazdaság, hogy ezt kifizesse, de ez kell, hogy valaha elérjék, szóval ez szerinted nem hatékony?

    "Az volt a kérdés, megint, hogy ha annyira nem hatékony a központi irányítás, akkor különleges jogrendben miért is vezeti be még az USA is? Erre leszel szíves válaszolni."
    A központi irányítás folyamatos, ma is van ilyen az USA-ban, ha egy adott területen megjelenik egy olyan tényező ami indokolja akkor erre a területre is kiterjeszti a szabályozást az állam. Ettől persze az eredeti állításod még továbbra is hibás, csak próbálsz kihátrálni mögüle és átterelni a témát. A te állításod az hogy az állammonopolista rendszer krízis helyzetben jobb. Ezt egyáltalán nem igazolja az hogy egy _nem_ állammonopolista rendszer krízis helyzetben növeli a központi irányítás súlyát."
    Blablablabala. Ezredszer is felteszem a kérdést:
    "Az volt a kérdés, megint, hogy ha annyira nem hatékony a központi irányítás, akkor különleges jogrendben miért is vezeti be még az USA is? Erre leszel szíves válaszolni."
    Előre is köszönöm.

    "Nem hátráltam ki, mindíg is ezt mondtam a rendszerváltásról."
    Akkor az OTP és a MOL mire is volt példa? Mit igazol az pályájuk ami alátámasztaná az eredeti koncepciódat?"
    Frankón nem hiszem el, hogy nem jött át: a sikeres, korábban fejlődő státuszban levő kistigrisek, hatalmas vállaltokat neveltek fel. Csak mivel náluk nem szoci tulajdonviszonyok voltak, hanem tőkések az ottani "rendszerváltás" után (gyak első szabad választás, ami azokban az országokban is a 90-es évekre esett érdekes módon) nem kellet tulajdonviszonyváltást csinálni, aminek sajna a legtöbb magyar nagyvállalat áldozatául esett. Kis okossággal megmenthetőek lettek volna, erre példa a MOL, meg az OTP. Naaaaa, megvan? ;)

    "hogy ki mennyit melózik, pl. mert az OECD felmérés szerint az alacsonyabb GDP-jű országokban többet melóznak"
    De számít, de ez csak egy tényező, az is leglalább ennyire számít hogy mennyi pénzt kér érte. A munkamorálbeli különbségek igenis kihatnak a gazdaság fejlődésére, az olcsó sokat dolgozó munkaerő egy gazdasági motor...."
    Nem tűnik fel, hogy a térkép szerint az általad lustageciknek nézett népek gyak az átlaghoz képest alacsonyabb iskolázottsággal bírnak. Szóval szerinted az írástudatlanság a kultúra része, ami persze nagyban befolyásolja a munkahoz való viszonyt, de ezek a népek nem olyan magasan civilizáltak mint mások, hogy felfogják, hogy rendesen kéne melózni, ezért ott dögöljenek meg?
    Jól látom álláspontodat XD

    "Antal a jogosságának teljes tudatában baxta ki az egészet a csába. Ma már tudjuk, hogy kár volt. Te ezt vitatod?"
    Vitatom, nem az ő döntése volt, partnerek sem álltak ehhez úgy ahogy a te koncepciód elvárná."
    Figyelsz, velem vagy kiskomám?
    Nem az volt a kérdés, hogy volt e akár Antal részéről ilyen komoly gondolat, hanem hogy a regionális együttműködés a hasznosabb, vagy az egyéni partizánharc. Ne tereld már megint a témát!

    "Moszkva és Budapest viszonylatára az eredeti kijelentésed nem vonatkozott, de ahogy mondtam itt sem állapítható meg jelentős különbség amszterdami mércéhez viszonyítva, azt elismertem hogy kis különbség(ami a < relációt kielégíti) felételezhető Budapest javára, csakhogy az állításod Amszterdamról és egy kategóriáról szólt. Ebből próbálsz kimenekülni, csak hát nem sikerül:) Amszterdam messze jobb volt mint Budapest, Moszkva, vagy Mexikóváros. Persze az egész összehasonlításod buta kiinduló elemeken alapul(szokás szerint), én itt arra mutattam rá hogy még a butaságot is képes vagy valótlansággal tetőzni (ez nem szokatlan tőled amikor próbálod a valóságot hajlítani a tévképzetedhez)."
    Nem veszed észre, hogy te építesz itt nekem összeesküvés elméleteket. Egyetlen kijelentésem volt. Ha Nyugaton Amszterdamot vesszük, (ami mondjuk az egyik legélhetőbb város, és nem olyan élhetetlen mint a megapolisz NY), akkor Keleten se Moszkvát vegyük, hanem BP-t.
    Ennyi, pont.
    Gratulálok, hogy még mindíg nem tudsz leállni és ebbe a kis mondatba millió dolgot belelátsz.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.10.03. 14:08:26