• defiant9
    #167
    "Az a bűn, és tegyük most fel, legyen igazad, hogy akár rossz infók alapján megindítottak egy háborút, ami 1-2 százezer ember életébe került, miközben nyilván volt ezernyi más lehetőség."
    A lényegi kérdés továbbra is az hogy a láncolatban hol/milyen elv alapján vágod el a bűnös/nem bűnös határvonalat. Bűnös-e a kongresszus, bűnös-e aki a megszáll egy országot aki ellen 'igazságtalanul' indították el a háborút?

    "agy akár a modern demokráciák is bevezetik különleges jogrendben"
    Tehát nem köthető a hatékonyság az állammonopolista rendszerhez. Ellenben a hatékonytalan gazdaság igen, erre számos gazdasági mérőszám is korrelál. Vagyis az első állatásod hibás volt. A szenátus/köztársaság és a diktátor/császár ellentéte már a rómiaknál is megvolt. A történelem azt tanította nekünk hogy az utóbbi forma ami veszélyekkel terhelt, enyhébb esetben csak fenntarthatatlan stadionépítésekre veri el az erőforrást az uralkodó rosszabb esetben felégeti/nyomorba dönti az országát. Persze vannak bölcs/látnok egyszemélyes vezetők, azonban semmi nem garantálja azt hogy ők választódjanak ki ne pedig egy populista szónok(ez utóbbira inkább nagyobb az esély), úgyhogy jobb az ha több ember kontrollja is a rendszer része. Az állam mint tulajdonos pedig alapvetően lomha/hatékonytalan, ezt volt 40 évünk első kézből megtapasztalni.

    "szerint, az USA is állammonopolista kapitalista rendszer."
    Nem az. Ég és föld volt a különbség a szovjet típusú és az USA nyugati típusú gazdasági szerkezete közt. Vagy a Szovjetunió nem lett volna állammonopolista? Újradefinálhatod a fogalmakat, csak ezt akkor illik rögtön a használatukkor megtenni, nem 50hsz.-al később. A protekcionizmus megint egy más folyamat, ebben jól láthatóan benne állnak a kínaiak de akár Trumpék is.

    "Ember, mi lenne ha nem azon rugóznánk, hogy akkor most minek nevezzük azt amit,"
    Közhelynek nevezted az állításomat. Én erre azt mondtam hogy a közhely az igazságra épül. Ezután te kezdtél el rugózni a közhely fogalmán, de azt nem sikerült bemutatnod hogy a közhely az valótlanságot takarna.
    A lényegi kérdés itt az hogy egyenlőségjelet teszel-e minden ország/kultúra munkamorálja közé vagy elismered a különbséget?. Én különbséget tettem, ezt te "méylségesen primitív, pejoratív és közhelyes kép" -nek aposztrófáltad. Én továbbra is tartom az álláspontom miszerint a 'szorgalom' egyben gazdasági motor is, ezt láttuk Németországban is és számos ázsiai államban is, Görögöket, Afrikát vagy Dél/Közép Amerikát nem tarjuk ilyen helynek, igen közhelyesen.

    "bármilyen regionális együttműködés is hatékonyabb lett volna"
    Továbbra is csak a vágyállom eredményt látom, nem az ahhoz vezető megoldást. Mi lett volna az út? Összehívsz egy konferenciát az ex-KGST országokkal hogy ... ?

    "Nézd szerintem, de ezt vitathatod, a világ annyit nem változott a rendszerváltás óta, mint azt sokan hirdetik,"
    1. nem a rendszerváltásról beszélünk hanem a 70es évek végéről amikor a szocilista blokk azért jóval egységesebb volt
    2. Amszterdam ma is sokkal élhetőbb város mint Budapest, de 3 napja még a holland vidéki városkákban bicikliztem és roppant tetszetős volt az egész atmoszféra
    Nem voltunk egy kategória akkor sem és ma sem.
    Ahogy mondtam az állításod második felének "nem akkora különbség" a steril matematikai érelemzése igaz, a köznapi szóhasználati fele viszont erősen kétséges. Amszterdam jelentősen jobb volt Moszkávnál, erre utalt az eredeti hozzászóló, ennek élét próbáltad elvenni azzal hogy Budapesthez képest nem volt akkor a különbség, de ez így hibás tartalmat közvetít ameddig mellé nem teszed hogy a nem akkora az még mindig hatalmas. Csak ahogy már mondtam így a lényegét veszítette volna a hozzászólásod, tulajdonképpen egyetértettél volna az eredeti post-al.