• NEXUS6
    #166
    "Az hogy tervezgették az bűn lenne?"
    Nem az nem bűn. Az a bűn, és tegyük most fel, legyen igazad, hogy akár rossz infók alapján megindítottak egy háborút, ami 1-2 százezer ember életébe került, miközben nyilván volt ezernyi más lehetőség. É-Koreának van atomfegyvere, a nép senyved. Évtizedek óta mégis erőltetik a tárgyalásos megoldást. Nem az lehet, hogy az különbség, hogy nincs olajuk? ;)
    ENSZ alapokmány
    "VII. Fejezet: Eljárás a béke veszélyeztetése, a béke megszegése és támadó cselekmények esetében
    39. cikk:
    A Biztonsági Tanács megállapítja a béke bárminő veszélyeztetésének vagy megszegésének, vagy bárminő támadó cselekménynek fennforgását és vagy megfelelő ajánlásokat tesz, vagy határoz afelett, hogy milyen rendszabályokat kell a nemzetközi béke és biztonság fenntartása vagy helyreállítása érdekében a 41. és 42. cikkek alapján foganatosítani."

    "42. cikk:
    Ha a Biztonsági Tanács úgy találja, hogy a 41. cikkben említett rendszabályok elégtelenek, vagy elégteleneknek bizonyulnak, úgy légi, tengeri és szárazföldi fegyveres erők felhasználásával olyan műveleteket foganatosíthat, amelyeket a nemzetközi béke és biztonság fenntartásához, vagy helyreállításához szükségesnek ítél. Ezek a műveletek az Egyesült Nemzetek tagjainak légi, tengeri és szárazföldi hadereje által foganatosított tüntető felvonulásból, zárlatból (blokád) vagy egyéb műveletekből is állhatnak."
    Hmmm, úgy tűnik pont az USA ellen kellett volna az inváziót követően határozni. Na erre jött az általam belinkelt BT határozat.


    "... A 2-es lépésben van ugye a hiba. Az összes utána következő lépés illegitim lenne vagy amik egy törvényes döntésre épülnek azok már nem? ..."
    Az USA politikai, jogi rendszerén nyilván végig ment a döntés. Itt is tekintsünk el attól, hogy a hírszerzői jelentések mennyire voltak korrektek. Az illegitimitást nem ez okozza, hanem hogy, lexarva a saját maguk által létrehozott nemzetközi biztonsági rendszert támadó háborút kezdeményeztek ENSZ felhatalmazás nélkül!
    Miért volt ez a kapkodás? Csak mert az akkor is Irak területén vizsgálódó Nemzetközi Atomenergia Ügynökség emberei jelentették, hogy 90%-ban biztosak, hogy nincs Szaddamnak valós nukleáris fegyver programja. Ha adnak nekik 1-2 hetet ezt valszeg 100%-ra tudják mondani. Ezért kellet a mese az előrehaladott programról, meg a rövid időn belül (talán 48 órát mondtak, meg ilyenek) bevethető fegyverekről.
    "In his report to the UN Security Council on 14 February 2003, Blix claimed that "so far, UNMOVIC has not found any such weapons [of mass destruction], only a small number of empty chemical munitions."[6]

    In 2004 Blix gave a statement that "there were about 700 inspections, and in no case did we find weapons of mass destruction."[7] "
    Wiki

    "Konkrétan idézd be azt az 1-2 mondatod ami alátámasztja hogy hatékonyabb az állammonopolista rendszer."
    Szövegértés jóember. em igaz, hogy még mindig nem jött át? Hányadszor írjam le, bocs, hogy megint ezzel jövök. Akkor célszerűbb, ha a forrásokat kontrolláltan kell bizonyos fejlesztésekre elosztani: erőltetett iparosítás, atomfegyver kifejlesztés, vagy akár a modern demokráciák is bevezetik különleges jogrendben, háborúra történő készülés esetén.

    "Én értem amit írsz, de ez mellébeszélés. Az állítosodat kellene lehetőleg tényszerűen indokolni. Első körben talán nevezz meg néhány sikeres állammonopolista rendszert (Dél Korea spec. nem az Észak igen), majd gondolkozz el az arra adandó válaszon hogy miért azt látjuk hogy az ilyen rendszerek egyáltalán nem voltak hatákonyak vagy sikeresek..."
    Bocs hogy megint a tudatlanságodra célzok, de bizonyos elméletek, nem divatos, de pl. politikai gazdaságtan szerint, az USA is állammonopolista kapitalista rendszer. A lényege, hogy a monopóliumok érdekében az állam fellép, akár háborút is indít. A szoci ideológiától kicsit tekintsünk el. D-Korea pont ezt csinálta évtizedekig, hogy a Samsungból, Hyundayból olyan óriásvállalatot nevelgetett, amely már jelentős szereplő lehet a nemzetközi piacon is. Szerinted akkor hogy van ez?

    "Az általad beidézett cikk sem mondja azt hogy a közhely ne lenne igaz. A közhelyesség inkább stilisztikai kategorizálás, de a mondandó lényegét a közhely pontosan kifejezi, csak nem 'szép' a használatuk. <1% -a közhelyeknek ami hibás(ilyen például a 'kivétel erősíti a szabályt' közhely)"
    Ember, mi lenne ha nem azon rugóznánk, hogy akkor most minek nevezzük azt amit, mondtál, hanem inkább azon, hogy mit mondtál. A kínaiak szorgalmasak, mert ott zéró jogvédelem és a cégek a xart is kihajtják belőlük. A japánoknál beszélhetünk persze egyfajta magasabb munkakultúráról, de ha van japán ismerősöd tudhatod, hogy ők is emberből vannak, és ugyan benn vannak a munkahelyükön, mert ez egyfajta társadalmi elvárás is, de azért a munkahelyen alvás is elég általános náluk, amiért téged meg kibaxnak, ha rajtakapnak.

    "Ahogy mondtam ez nem volt egy reális scenarió, ilyet tucatszám tudok én is mondani. Az okosság az lenne ami működött volna akkor, és jobb eredményt is adott volna."
    Tekintve, hogy az EU több mint 10 évig nem volt alternatíva, nyilvánvaló hogy bármilyen regionális együttműködés is hatékonyabb lett volna, mint az a bozótharc, amit a K-Európai államok magukra hagyva vívtak. Ha már ott volt a KGST intzményrendszere ezt ki lehetett volna használni, és reális reformokat megvalósítani.

    "A gond az hogy valójában nem ez a hiba a mondandódban hanem az hogy Amszterdam és Budapest hasonló kategória volt. Erre még mindig nem adtál egyetlen tényszerű bizonyítékot sem csak maszatolsz a rengeteg hsz óta. Tényleg olyan nehéz lenne nyíltan válaszolni erre. Állításod másik fele vagy semmitmondó (nem tesz különbséget 1 és 99 között), vagy hibás mert jelentősen közelebbire állítja be Budapestet mint Moszkvát. Melyik lenne? "
    Nézd szerintem, de ezt vitathatod, a világ annyit nem változott a rendszerváltás óta, mint azt sokan hirdetik, nézd meg ma hol szerepel BP az élhető városok között és hol Moszkva. Amennyivel Amszterdam, vagy BP fejlődött a 70-es évektől, annyival Moszkva is. Hol szeretnél élni? Akkor miért nem húzol el Amszterdamba? Vagy inkább Moszkvába, hisz nincs akkora különbség! ;)
    Jelenlegi lista
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.09.15. 09:54:59