• NEXUS6
  #157
  "... Az hogy Taiwan-al példálózol ismét csak egy megalapozatlan hasraütés, teljesen más kultúra és munkamentalitás van arrafelé, ez egyébként komoly ha nem leginkább releváns forrása a fejlődésüknek, a magyar ember soha nem dolgozott volna nagy tömegben heti 100+ órákat éhbérért."
  Taiwannak nem kellett 3. VH megvívására képes hadsereget önállóan felállítania, mert az amcsik védték őket, meg szinte ingyért kapták amúgy is a fegyvereket. A magyar ember is dolgozott heti 100 órát, csak akkor még 2 millió koldus országának hívtak bennünket a Horthy rendszerben. Ami szerinted biztos sokkal jobb volt, mint az utána jövő szoci. És biztos, hogy gazdasági csodát is tudott volna nekünk adni, vagy nem?

  "...A KGST nem piaci alapú volt, minden üzleten bukott valaki és csak hatósági árakon működött, így sok cég csak veszteséget termelt amiket a nyereségesek pótoltak ki részben ezzel gúzsba kötve a fejlődésüket. Ezt a veszteséget miből fizetted volna ki ha mégcsak nem is privatizáltál volna és a csőd szélén állsz? Az embereken nyugati színvonalú árúk kellettek már, te meg tömted volna tovább a KGST szarival őket."
  Ha nem tűnt volna fel, egyetértünk, ezért mondtam, hogy a regionális kapcsolatokat továbbra is fenn kellett volna tartani, piaci alapra, konvertibilis valutára történő átállással és nem barter szerződéses elszámolásnál leragadni, legalább addig amíg végül az EU-ba be tudunk lépni. Ez a KGST fejlesztését jelentette volna, ahelyett, hogy dobunk mindent a csába.

  "és ne csúsztad már megint olyan irányba amit én soha nem mondtam."
  Azt mondtad hogy az állmonopolista gazdaság ami hatékonyabb, ezen belül a magyar még közelebb áll a nyugatihoz mint a moszkvai. A valóság az hogy nem hatékonyabb, és a magyar állapotok is messze voltak a hollandtól. Semmivel nem tudtad bizonyítani hogy Moszkva elmaradottabb volt Budapest, pedig többször kértem az erre vonatkozó adataidat."
  Hol szerettél volna élni, ahol ahhoz, hogy a szomszédos városba átmenj, gyak be kellett a rendőrségre jelentkezned, Leningrádba talán még belső útlevél is kellett, gyak az olyan dolgok, mint pl. ABBA lemez, farmernadrág, nejlonharisnya alapból az állami elosztási rendszerben elérhetetlen dolgok voltak. Vagy ott, ahol igazából akár nyugati kocsid is lehetett, ha tudtál mint vállalkozó (gyak zöldséges ugye) elég pénzt összeszedni, mehettél külföldre, nyugatra is, és igazából csak az 50 $-os fejelnkénti valutakeret volt a szűk keresztmetszet, hogy bármit beszerezz.
  De te ezekkel nem vagy tisztában, ami nem a te hibád, hiszen nem éltél akkor. De kérlek, nagyon kérlek, akkor ne játszd már el, mintha mindennel tisztában lennél, nyugodtan kérdezz, azért nem oltalak le, de ha gyökérkedni kezdesz akkor ne csodálkozz a reakciókon.