• TokraFan
  #149
  "Mégegyszer, kb 1/10-ed gazdasági erőforrásból!"

  Klasszikus érvelési hiba, ahol nem veszed figyelembe a kvázi kronológiai sorrendet! Juss el odáig magadban, hogy vajon miért volt az a gazdasági erőforrás csupán 1/10-e a nyugaténak? Mondjuk azért, mert eleve egy nem működő, lomha reagálású, zárt módon működő, a világpiaci folyamatokat nagyrészt figyelmen kívül hagyó (KGST) és a technológiai fejlődést direkt fékező gazdasági és politikai rendszer működött? Tehát helyesen: lemaradtak mert alapjaiban rossz volt az egész koncepció, elfogyott a pénz, majd -értelemszerűen- nem tudták finanszírozni -jelen példádban-, a fegyverkezést.

  Alapvetés, hogy először egy működő gazdaságot kell felépíteni, majd ezáltal lehet finanszírozni minden mást. Persze itt most csak a gazdaságra szűkítjük a kérdést... pedig ott volt még a rémálom politikai oldala is a kádár érának, ami még ennél is rettenetesebb képet festett.

  "Viszonylag. Lehet itt szídni, hogy milyen xar volt, de magasan a legjobb pozícióban hagytuk el a keleti blokkot 90-ben."

  Ezt nem is vitatta senki, de egyrészt, a téma nem ez volt, hanem az, hogy a kádár érában a magyar gazdaság, vagy konkrétan a KGST rendszere, esélyes volt-e valaha is arra, hogy a jellemzően elavult, zárt rendszerű módszereivel, valamint a nyilvánvalóan fejlődést fékező politikai berendezkedésével versenyképessé váljon a világpiacon.
  Másrészt pedig, nem sokat segít rajtunk, ha az egyébként romokban lévő keleti blokk többi tagjához hasonlítjuk magunkat, mert nekünk a fejlett nyugathoz kell mérnünk.

  Arra a kérdésre pedig, hogy miért nem tudjuk jól csinálni a kapitalizmust, egyetlen helyes válasz van: a magyar ember ilyen, az uram-bátyám létezés a vérünkben van, ahogy a teljes öncélúság, az irigység és az önzés is! Természetesen nem mindenki ilyen, de ezek sajnos a népre jellemző vonások, a politikusainkat és gazdasági vezetőinket padig sajnos nem a ritka kivételek adják.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.09.03. 19:19:12