• TokraFan
    #139
    Hogy mit érzel, és melyek a tények, az két külön dolog. Egy biztos: kádár rendszere nem működött, a munkanélküliség egy statisztikai adat volt, amit csak nyugati hitelekből voltak képesek finanszírozni mert a rendszer nem volt képes működtetni. Voltam én szakmai gyakorlaton annak idején az EVIG-ben és más klasszikus kommunista nagyvállalatoknál is, láttam amit láttam. Besavanyodott emberek ültek a szalagok mellett 3 műszakban, és pont ilyen arcok ültek az irodákban is. Dolgozni alig kellett, bár papíron volt munkájuk, de termelés már alig, mert már a KGST-n belül is elavult volt minden termék amit képesek voltak előállítani a kb. 50-es évekbeli elavult gépekkel, ezért rengetegen csak cigiztek meg baszélgettek egész nap, munka helyett. Persze az egyszerű ember érezhette úgy, hogy volt munkája -mármint nevetséges fizetésért ami éppen csak a megélhetést fedezte-, de valójában a nyugati hitelekből kapták a fizetésüket, mert a gyárak már évtizedek óta masszív veszteséggel üzemeltek.
    Lehet ezen nosztalgiázni, csak nem érdemes. Abban persze igazad van, hogy én már csak a végét láttam (értsd: 80-as évek), de teljesen lényegtelen, mert a szüleimen keresztül is láttam, hogy mekkora trutyi volt az egész. Csak az MSZMP-s haveroknak, és a helyi, egyébként vér suttyó tanulatlan bunkó pártkáder kiskirályoknak állt a vásár, persze azoknak sem nyugati szinten, hanem csak az átlag csórósághoz és elmaradottsághoz képest. Én 91-ben alapítottam az első cégemet, de még a telefont is alig tudtuk elintézni. Az akkori állami vállalatok még a telexnél tartottak, versenypiacról fogalmuk nem volt, az egész egy híg posvány volt tényszerűen.
    Édesanyámnak pl. másodállást kellett vállalnia, hogy egyáltalán meg tudjunk élni (ismétlem, éppen csak megélni), mindezt főiskolai végzettséggel. Ennyit arról, hogy a szoci érában mindenki boldog volt.
    Amit itt egyesek képtelenek megérteni, hogy nem a szabad piaccal és a kapitalizmussal van baj, hanem azzal, ahogyan azt itthon megvalósították (pontosabban soha nem valósították meg). Tehát amit az egyszeri magyar melós a kapitalizmusról képzel, az teljesen fals. Már a privatizáció is uram-bátyám rendszerben zajlott és természetesen azóta is "jó magyar szoksá szerint", minden így zajlik. Aztán ebből jön az, hogy a kádár jobb volt. Nem volt, sőt, egy lapon sem említhető azokkal az országokkal, ahol a piacgazdságot jól csinálják!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.09.02. 16:17:46