• defiant9
    #132
    "Először is megismétlem, hivatalosan Tenet magánokok miatt vonult vissza."
    Lezárult a szenátusi vizsgálat, a bejelentés nyomán pedig erős kritikák kereszttüzében találja magát a CIA. EZután gyors egymásutánban visszavonul a CIA 2 igazgatója, a top 2-ből amit az elnök el is fogad. Aki ebben nem látja az összefüggést azon nem tudok segíteni, nincs fogalma arról hogyan működnek életszerűen a dolgok

    "mióta számít bele a kormányzatot jelentő politikai stábba, mióta új, vagy régi arc"
    A CIA hibázott ami alapján a kongresszus hozta meg a döntést. Már kérdeztem hogy akkor szerinted mi lett volna a helyes döntés? Csak szokásod szerint elsunnyogtál a válasz elől. A CIA igazgatója egyben politikai felelős is felelősséget akkor is ha technikailag nem ő hanem valaki az alatta lévő szervezetben követett el hibákat, valszeg. lentebb is voltak seggberúgások, de a hírszerzés ügynökeit nem szokás a nyilvánosság elé citálni. Az mindig nehéz kérdés hogy milyen szinten ér véget a politikai felelősség, logikailag akár fel lehet vezetni minden apró ügyet a legfelsőbb szintig, de ez nyilván hibás. Erre nincs kiforrott módszer a fejlett demokráciákban sem, minden esetben egyedileg alakul ki a háttérben meghúzódó erővonalak alapján. Nálunk meg aztán végképp csak az eltusolás, az elvtársak végsőkig megvédése védelme a scope.

    "hogy nem BP a jobb, hanem hogy kisebb a különbség"
    Hol van erre a bizonyíték? Még mindig nem támasztottad alá semmivel az állításod. Egyébként Moszkva 1980-ban olimpiát rendezett, volt fejlett metro hálózata, tele volt ugyanolyan lakóteleppekkel mint amik nálunk voltak, Zsigulikkal meg volgákkal jártak, volt még Ikarus buszuk is:) Van amiben picit jobbak voltak, van amiben picit gyengébbek. Akkora különbséget nem látok a képeken. Akár nálunk is készülhettek volna. Az olimpia miatt velszeg kicsit Patyomkin faluvá is alakult a hely, sok beruházással hogy lássák a nyugatiak a kommunista jólétet.
    Én érzésre azt mondanám hogyha Amszterdam 100 akkor Budapest 50 Moszkva meg 45. A lényegi különbség ugyanúgy megvan ezért nem is látom értelmét kidomborítani a keleti blokkon belül, lehet hogy Prága 55 volt, a lényeg hogy összességében nagy volt a lemaradás a KGST országokban.

    "Csak mert ilyet, amit ebbe a mondatba beírtál soha nem mondtam,"
    Kevered a szezont a fazonnal. Észak-Korea, Kína vagy Dél-Korea, vagy Magyarország jelentősen más gazdasági úton járt
    Ja, mond ezt a kínai elvtársaknak, akik kb azt a gazdaságpolitikát valósítják meg, ami nálunk is volt a 80-as évekig, vagy hasonló a kistigriseknél a 80-as/90-es években.
    Azért zavaros hogy mit akarsz írni, mert összemosol olyan dolgokat amik elég távolik, majd csipegetsz belőlük. Várom az alátámasztást hogy a vörösre festett állmonopolista rendszer mitől hatékonyabb mint a szabad piacgazdaság(időkorlát nélkül),. Ez volt az eredeti állításod amit egyetlenegy példával tudtál alátámasztani azzal hogy É-Korea a 21.- századra képes volt atomfegyvert létrehozni. Ezt én nem tartom elégséges bizonyítéknak mert erre más is képes volt korábban, és azért sem megfelelő mérce mérce mert kevés minta(legtöbb országnak eleve nem célja hogy atomfegyvert fejlesszen).
    Egyébként Dél Korea nem volt állammonopolista rendszer, Magyarország az volt.

    "Amikor viszont te rákérdeztél, akkor a köv hozzászólásomban pontosítottam, hogy fejletlen gazdaságról van szó"
    Rendben, tehát azon hsz. amire reagáltam az pontatlanul azt az általános képet sugallta hogy a nevezzük diktatórikus politikai/gazdasági rendszerek hatékonyabbak az hibás. Ez csak egy szűk fejletlen állapotra jellemző paraméterhalmaz esetén igaz. A te eredeti álláspontodnak a #47 és a #48 -at tekintem mivel ebben a topic-ban ezek az első hsz-aid.