• TokraFan
    #128
    "Ne mondd hogy nem az folyik a csapbol is, hogy hanyan veszitik el a munkajukat a "robotok miatt".

    Persze, de ez természetes! Minden korszaknak megvannak a maga vesztesei, olyan társadalom nem létezik, ahol ez nem így van, a szocializmusban sem csupa boldog, nyertes ember volt. Sőt! Az, hogy kényszerrel kb. egy szintre hoznak tehetségeset és tehetségtelent, csak látszat, de a felszín alatt rengeteg feszültséget szül. A robotok elveszik a munkát, cserébe rengeteg olyan munkakör keletkezik, ami korábban nem létezett (azokat a robotokat meg kell tervezni, meg kell építeni, fel kell programozni, üzemeltetni stb.). Inkább beszélnék tehát átrendeződésről. Ahogy anno simán megélt egy mittomén kosárfonó, egy fazekas, egy kolompkészítő, vagy egy lovász mára ezek a mesterségek maximum hagyományőrzés jelleggel működnek, a tömegek már nem igénylik ezeket. Persze meg lehetne erőszakolni a piacot és agyba főbe képezni a lovászokat, de ha egyszer nincs rá igény, akkor minek? Hogy a lovásznak legyen egy olyan minkája, amire nincs piaci igény? kádár éppen ezt csinálta. Versenyképtelen gyárakat és iparágakat finanszíroztak, miközben mind veszteséget termelt mert nem kellett senkinek a termék, amit előállítottak. Mi ennek az értelme, és mitől lesz az jó a pógárnak, ha ebbe belerokkan az ország gazdasága?

    "Ha csak elvegzed a munkad, de nem vagy sikeres, akkor problemaid lesznek a gyerekeid oktatasaval,"

    Pillanat! Eddig arról volt szó, hogy vannak akik szerény életet akarnak élni. A szerény élethez az is hozzátartozik, hogy a gyerekednek is szerény élete lesz, nem fog különórákra járni, nem fog komolyabban sportolni, nem fog zenét tanulni stb. Ahogy a szoci blokkban a csóró -főként vidéki- rétegnél régebben is láttuk. Na de ez most miért lett elvárás, ha egyszer szerény életről volt szó? Suliba tudja járatni a gyereket mert az állami oktatást simán állja a munkabérből -főleg ha szerényen él és nem költ baromságokra-, a többi meg már egy szinttel feljebb van, amire a példánkban ugye nincsen igény.

    Egyébként azzal egyetértek, hogy léteznek jobban megvalósított szocialista -vonásokkal is rendelkező- rendszerek, de ami itthon volt és amit itt sokan bájosan visszasírnak, az nagyon nem az volt!