• kalapos01
    #12
    Én is utánanéztem az adatoknak a komment előtt, láttam az EU-s statisztikákat, a 2,5 millió idegen nyelvtudóból bár nyilván az angol a többség, megengedtem az 1 milliót is. Ami biztos, hogy sokkal kevesebb a valósnál. (Szinteken lehet rugózni, de azokról nem volt szó, sem hallás után remekül értőkről. Plusz a felmérések metodikája szerint nem a habogókat, hanem az elégséges tudással rendelkezőkről.)

    De nem is ez a lényeg, mert ha bármilyen nyelvtudást a 25-64-eseken át akarsz interpretálni, akkor nagyon csúnyán elnézel azok fölött, akik legnagyobb arányban beszélnek nyelveket, az iskoláskorúak fölött. Eleve indulj ki abból, hogy a felsőoktatásba kell a nyelvvizsga, a diplomához, amikor én voltam, kellett a kettő is. Az csak random adat, hogy tavaly az első félévben volt 89 ezer angol nyelvvizsgázó volt (a nyelvvizsga mégiscsak fokmérő), amiből 61 ezer sikeres volt, nyilván ennél sokkal többen tanultak meg angolul, csak nem mindenkinek kell papír. De az sokkal fontosabb, hogy a tavalyi új nyelvvizsgások közül, akik 120 ezren voltak, 84 ezren voltak 14-24 évesek.

    Ez csak a tavalyi év. Minden évben 120-150 ezer új nyelvvizsga kerül kiosztásra (ismétlem: a valós nyelvtudással rendelkezők száma ennél nagyobb mértékben nő, még akkor is, ha a duplázókat kivonom), a 3/4-ük 14-24 éves, szóval őket még beleveheted, meg a sok 14 év alattit, aki, mivel van esze, megtanul valamennyire angolul. A számuk nem túl magas, de ők elég fürgék, általános iskolában is lehet jó angolos valaki.

    Nyilván lehet cinikusnak lenni, hogy a nyelvvizsgások 80%-a nem ért semmit, de ha érvelünk, akkor csak az adatok számítanak.