• noland
    #34
    Ez azért nekem egy kicsit erős, hogy te vagy egyes kutatók kijelentik, hogy ez igy volt és pont, mikor 1-2 millió éves időintervallumról beszélünk, amiben valamikor lezajlott a kognitiv forradalom. De mindegy is, mert az az érzésem, hogy egy kicsit más nyomon haladunk, engem elsősorban az az idő(pont) inkább folt érdekel ami az emberréválás szempontjából meghatározó volt, az intelligencia megszületése és a tudat megjelenése. És erre próbáltam az alábbiakban reflektálni, mert ez az izgalmasabb. Értem, hogy neked fontos az a vonal amit bejárt az emberiség a kezdetektől, és tényleg ez viszonylag jól körbe is irható.

    Már csak azért sem mert a Neandervölgyiek és a Gyeniszovaiak pont ugyanezt tették, mint a Sapiens, csak valamivel ügyetlenebbül. Ilyen apróságok döntötték el a sorsunkat.
    Ez nem teljesen igaz, hogy csak vadásztak, hanem a legfontosabb, hogy szaporodtak, tudtak, még ha ez az elején nagyon lassan is ment. Az ember tulajdonképpen már régen kész volt, mikor már bármiféle civilizációról beszélhetnénk.

    De az első emberek a rakodópart alsó kövén ültek, és figyelték a mesét, hogy hova vezet ha újabb tüzet gyújtanak, kihegyezik a dárdát, elejtenek egy halat.