• kvp
    #19
    "1. a holdév = Holdév: 12 holdhónap. A holdév hossza 354 nap, 8 óra, 48 perc, 36 másodperc. 2. Add meg kérlek akkor szerinted mai évben ezt a két értéket:"

    A megadott peldanal a 830 honapokban szamolva az olyan 69 ev. Teljesen realis. A 65 problemasabb, de ha eredetileg pl. 265 volt, akkor 22 eves kort kapunk, ami ugyancsak realis. Persze ez feltetelez egy masolasi hibat, amit a kesobbi korok nem vettek eszre.

    "Amikor ezt a tortenetet megirtak, akkor az emberisegnek fogalma sem volt a fold es emberiseg ostroteneterol es evoluciojarol. Szoval sokkal valoszinubb magyarazat, hogy ez csak egy metafora."

    Metafora, csak viszonylag pontosan kijon. Az egyik lehetoseg, hogy veletlenul eltalaltak, a masik lehetoseg hogy sokkal tobbet tudtak mint azt ma gondoljuk es csak a buta nepnek irt szovegvaltozat maradt fenn. Mintha a tudomany mai allasarol csak egy 6 eves, eppen olvasni tanulo gyerekeknek irt konyv maradna fent. Sajnos ez nagyon nehezen deritheto fel, kiveve ha egyszer talalunk pontosabb es eredeti (tehat nem evezredek alatt tovabbmasolgatott) irasos anyagokat. Mivel a legtobb korai oszovetsegi tortenet megtalalhato mashol is, ezert meg a zsido nep kialakulasa elotti idobol szarmazhatnak, szerintem egy a Fekete tenger mai helyen letrejott os civilizacio idejebol, majd a kozvetlen az utani idoszakbol.