• Magnum PI
    #15
    Megnézem a videót amit ajánlottál és ott arról pont nincs szó hogyan alkotják meg a képet az adatból. Erről pont a TED-es videó szól.

    Egy algoritmust fejlesztettek ami a mintavételezésből a legnagyobb valószínűséggel olyan képet alkot ami a valóság. Ez egy rekonstrukciós kép. Az algoritmust pedig szimulációkkal tesztelték. De ha az algoritmust rosszul "tanítottuk be" akkor tévedhet és a kép amit alkotott az nem valóság. Ezért még nem közvetlen vizuális megfigyelés, csak következtetés ami másik elmélet helyességétől függ (az algoritmus helyességétől). Töbször is elmondják hogy ez kép rekonstrukció. Sajnos nem tudom jobban elmagyarázni.

    Talán még ez segíthet megérteni a különbséget: mikor sok zajos képből csinálsz filterekkel, meg kombinációval egy szebb és élesebb képet ott többlet információt szűrsz meg és tartod meg a számodra legfontosabbat, de semmi olyan nem lesz a képen ami az eredeti képek valamelyikén ne lett volna ott. Ezért ez még mindig közvetlen megfigyelés.

    Ezzel szemben itt most nincs többlet információ, épp ellenkezőleg, kevesebb információ van és algoritmusokkal próbálják pótolni. Olyan információ is megjelenik ezen a képen ami az eredeti adathalmazban nem volt jelen. Ezért ez nem közvetlen megfigyelés csak rekonstrukció (egy nagyon pontos rekonstrukció)

    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2019.04.10. 20:31:19