• NEXUS6
  #198
  Én úgy tudom, hogy a Sahel övezet húzódik északra és nem a Sahara délre. Lehet persze statisztikát csinálni, hogy mondjuk 1920-tól 10%-kal növekedett a Szahara, ami óriási szám. Csak a trend 1980 óta megfordult. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180329141035.htm
  http://hal.cirad.fr/cirad-01952858/document

  Az hogy egy technikai civilizációban élünk konkrétan és pont azt jelenti, hogy a környezetünket átalakítjuk. Ez magának a technikának a lényege. Van elsődleges hatás, ami az elérni kívánt átalakítási cél. Mondjuk létre akarunk hozni egy várost, kiirtjuk a növényzetet, elűzzük az állatokat utakat, épületeket húzunk fel, és elkezdünk élni. Mindezzel okozzuk a nem szándékolt másodlagos hatást, hogy mivel kiirtottuk őket nincsenek ott az őshonos állatok növények, megváltozik a mikroklíma és a tevékenységünk folyamányaként anyagokat bocsájtunk a környezetbe, illetve másokat elvonunk onnan.

  Na most ezekután sopánkodni, hogy eddig minden szép és jó volt, csak egyszer csak sok lett a CO2 kibocsájtás, az egy nonszensz! Röhejes! Az emberi létünk minden pillanatában hatással vagyunk a természetes környezetre, igen a CO2-is, meg azon kívül még rahedli más módon. Megváltoztatjuk pl a Föld albedóját, erről nem nagyon beszélünk , de sokkal közvetlenebb hatását érzed. Nem a globális felmelegedés miatt kapnak manapság hőgutát az öregek, ma még nem. Hanem mert a városok mikroklímája melegebb (+5 fok!!!) és ma már az emberek nagyrésze városokban él, és egy megapolisz közepén annyival melegebb van, mint vidéken, hogy az ott élő öregek meghalnak.

  Egy több száz-ezer négyzetzkilóméteren elterülő város sajátos mikroklímáját, az ott kitörő "hőhullámokat" összevetni a globális felmelegedéssel az elég tudománytalan dolog.

  Szóval megy a CO2-zés ezerrel, miközben ez csak az egyik üvegházgáz. Ráadásul gyakorlati hatása logaritmikus, minnél jobban emeled a szintjét annál kisebb hatást érsz el vele, kb adott hatás eléréséhez, mindíg duplázni kell a mennyiséget. Szóval a következő 200 ppm növekedésnek már sokkal kisebb hatása lesz, mint amit eddig műveltünk.

  Az, hogy a CO2 kibocsájtás csak az egyik tényező, amivel megváltoztatjuk a környezetet az természetesen nem csökkenti ennek jelentőségét, és a felelősségünket. De látni kell hogy egyszerűen nem fogunk tudni úgy élni, hogy ne változtassuk meg valami módon, ez olyan mintha az oroszlánt akarnád vegává tenni. Azt a technológiát kell megtalálni, ami lehetőséget ad arra, hogy az emberiség fejlődése mellett még se vágjuk teljesen agyon a Földet.
  Ennek a legfontosabb kérdése a jelenleginél is sokkal nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló, olcsó energia.

  A zöld technológia azt nem tudja biztosítani, bármennyire is mantrázzák, az egy zsákutca!
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.03.22. 10:57:04