• NEXUS6
    #196
    Hát ez a hsz megint csak nagyszerűre sikerült. A személyeskedő floddolásból megpróbálom kimazsolázni azt, ahol érdemben is hozzászóltál.
    "A lehetséges legjobb egy igencsak relatív fogalom, miközben mennyi hátránya van ennek a módszernek? Ez egyszerű parasztvakítás, mint az öko-gazdálkodásé, vagy homeopátiás gazdálkodásé, és még lehetne sorolni. Esküsznek rá, de a módszer nagyon szar."
    Konkrétan megint megkérdezném, hogy mire gondolsz? Az egyéb gazdálkodási témákat továbbra is szkippelném, nem szívesen engedném hogy más irányba vidd a beszélgetést, látod ebből is mit csináltál!

    "Lehet, hogy neked újdonság lesz, de a földi ökoszisztémát elég régóta kutatják, és nagyon jó eredmények vannak arra vonatkozólag, hogy hol-milyen mennyiségű tápanyag van (például, a meszes alapkőzeten élő gyep a Carex tápanyagforrása igen korlátozott, és óriási hatása lesz a co2 növekedés erre a növényre, de lehetne sorolni még azt, amit szerinted nem tudunk). "
    Igen a tápanyagkorlátok eléréséig a növekedés üteme gyorsabb mint utána. Ez azért nem egy rákitszájönsz. De továbbra is a CO2 sok helyen a korlát jelenleg (erre utal a megindult gyarapodás), és ha megvizsgáljuk a magas CO2 szint kedvező hatásait azt azért látjuk, hogy nem fog a CO2 szint korlát megszűnésétől minden összeomlani bármennyire is szeretnéd, csak a vegetáció gyarapodásának üteme lassul, az egyéb korlátok elérésekor. Pl bevárja, amíg mondjuk a nitrogén megkötő növények nagyobb mennyiségű nitrogént visznek a rendszerbe, talajba, mert ugye azokra is kedvező hatással lesz ez a folyamat, de általában kevesebben vannak, mint a fogyasztók, azonban valszeg ez se évszázados időtartamú dolog.
    A mérsékelt égövben általában valszeg általánosan nézve nincs egyéb komolya korlát, hiszen elég jelentős talajréteggel, tápanyagtartalommal találkozunk szinte mindenhol.

    "A kérdés, hogy hol? Mert nem mindenhol, ha megnézed. Másik, hogy nem feltétlenül jó a fotoszintézis intenzitásának növekedése az élővilágra nézve."
    Nemmondod! Tudnál példákat is mondani? ;)

    "A jelenlegi CO2-koncentráció növelése kezdetben, ÉS rövidtávon néhány növénynek (de nem mindegyiknek) előnyös lehet, például növekedést fokozó hatású. Ez a növekedés leginkább levél nagyságának és számának növekedését, és a gyökérzet terebélyesedését jelenti, a reprodukciós képességének kárára. Még hosszabb távon ez azt eredményezi, hogy a növények szárazanyag tartalma csökken, azaz nagyobb, de vizesebb lesz a növény, és a tápanyagtartalma is csökkent. Ezzel szemben a legtöbb növény nem növekszik, hanem keményítő formájában raktározza el, ami a növény nitrogéntartalmának csökkenésével jár együtt (jó étvágyat egy ilyen növényhez)."
    Értem én hogy ezt írod, de ezek egyszerűen nem általánosan igazak. Másrészt egy valamilyen tápanyagban (konkrétan CO2-ben) viszonylagosan szegény környezetben nevelkedett növény, vagy annak fajtája miért is jobb, mint egy másik, amelyik jobban nő és esetleg egy magasabb CO2 szintre optimalizált fajtával helyettesítünk. Csak mert láthatólag a természetben élő növények szempontjait megint véletlenül összemosod a mezőgazdasági termelésbe bevont növényekre érvényesített mi sajátos szemponjainkkal.
    Amikor pl a száraz területek kizöldölűséről beszéltem én nem a saját emberi fogyasztási szemponjainkat helyeztem előtérbe, hanem azt hogy a természet egy az élet számára általánosan kedvezőbb környezetet teremt azáltal, hogy adott területen megnövekszik a növényzet mennyisége. Ami mikroklíma változást is eredményezni fog természetesemn, illetve tápanyag forrást más élőlények számára.

    Erre te elkezdesz sopánkodni, hogy ezek adott környezet számára invazív fajok lesznek.
    Igen és?
    Mint ahogy a klíma korábbi változása miatt adott területen elterjedő kaktuszok és pozsgások is invazív fajént lettek dominánsak anno.
    Általánosan a melegedés és a CO2 szint emelkedés a sivatagos száraz területek (akár hideg, akár meleg) visszaszorulását, az ember által is felhasználható élettér bővülését eredményezi. Na ezt elfelejtik a klímahisztérikusok említeni, sőt a sivatagok előretöréséről szóló meséikkel direkt HAZUDNAK!
    Jössz te is azzal, hogy ha a helyi flóra és fauna kényes egyensúlya az invazív falyok miatt megbomlik akkor az őshonos fajok kipusztulnak és magukkal rántják a betelepülőket is. Lehet ilyen forgatókönyv is, de nem tűnik általános helyzetnek. Mondhatnál példát rá, csak mert a sivatagok visszaszorulása épp mást mond erről.

    "Mivel a co2 trágyázásról volt szó, mint mezőgazdasági módszerről, így nyilván a mi gondunkról van szó. Vagy szerinted mire jó a mezőgazdaság? Na, most, akkor eljutottunk oda, hogy végre beismered, hogy a co2 trágyázásnak vannak korlátai... már csak azt kellene megérteni, hogy mik ezek a korlátok."
    Hülyegyerek! Hány hsz-en keresztül mondtam, hogy vannak korlátai, pl C3 növényeknek kb 1500 ppm. Főlötte extra gyarapodást nem tapasztalunk, vagy olyan korlátok, amiről előtte beszéltünk, pl egyéb tápanyagok. Másrészt újfent mondom, hogy marhára ne keverjük azt amit a CO2 általánosan a természetben okoz, meg azt, hogy adott a mezőgazdaságban elterjedt fajtánál mit okoz. Az utóbbi szempont szerintem a GW kérdéskör szempontjából valójában másodlagos. Egyrészt mert a változások elsősorban környezetiek, másrészt azért az ember "felemelkedése" anno egy un. mezőgazdasági forradalommal kezdődött, szóval növénynemesítésben pár 10 ezer éve azért jók vagyünk. Én ugyan utálom a spenótot, de hidd el, hogy pillanatokon belül fognak olyan fajtát találni, nemesíteni, aminek magasabb CO2 mellett sem lesz fás a levélzete, szára, mellette 1,5X akkorára nő hasonló egyéb körülmények között.

    "Tehát takarmány előállítására szerinted jó, hát ez is valami. (Nagyon mellékes megjegyzés: Viszont csak húst enni, elég komoly hiánybetegségekhez vezet, köztük skorbut alakulhat ki, szóval nem javaslom. Ugyanígy az sem ideális, hogy ha szarvasmarhával – az egyik legdrágább étellel – akarod megoldani a világ táplálását; kapásból egymilliárd indiai kiesik...)"
    Ezt csak azért linkeltem be, mert ebből nagyon szépen kitűnik az a kis aljas vitamódszered. Kiragadod a másik specifikus kijelentését, majd általánosítod és bemutatod, hogy az milyen hülyeség. Nem a másik kijelentéseivel, megértésével, még csak nem is a nézőpontok ütköztetésével fogalakozol, hanem direkt elferdíted, kiragadod a szövegkörnyezetből, nagyítod, kicsinyíted manipulálod a másik mondatait, majd a művelet végén megveregeted a saját válladat.
    Röhej! XD

    Ja meg dedós módon felemlegeted az egyik elírásom (madár faj :) újra meg újra, amit megbeszéltünk és elnézést is kértem érte, de kb mint egy 5 éves középső csoportos, aki a lófogú Marikát szívatja, folyamatosan ismételgeted.
    Na ez viszont már szánalmas! :(
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.03.21. 09:57:49