• VolJin
    #27
    10 évvel ezelőtt volt hír, hogy Kína a legnagyobb USA kötvényvásárló. Nyilván a nyugdíjalapok nagyobb volumenben vásárolnak, de a kínai állam egy személyként oda tette a pénzét, míg pénzügyi alapokból tízezerszám vásárolnak. lehet, hogy ez perpill nem így van, de azért jelzi, hogy pénzzel tele vannak. Miből áll egy anyahajó? Hajótest. Ez csak pénz kérdése. Reaktor, ebben szerintem nincsenek lemaradva. Elektronika, hát ez sem akadály nekik. Repülők és fegyverzet. Orosz licencek, saját fejlesztések, szerintem ez sem akadály. Míg a hatvanas, hetvenes években a hadiipar volt a csúcstechnika, gondolok arra, hogy egy tomahawk szárnyasrakéta vezérlése komoly kihívás volt (előre betáplált térkép alapján manőverezett, és a nem ismert tereptárgyakat, mint például egy toronydaru, észlelni kellett, és korrigálni, majd visszatérni az eredeti útvonalra), míg ma filléres hobbielektronikából összedobható. A ruszkik is bénáztak a kamov helikopterek éjjellátó képességével, hogy a SZU felbomlása után az izraeliektől vegyenek berendezéseket, hogy a tendereken indulhassanak, míg ma ez már gyerekjáték lenne.
    Ezek a dolgok ma már csak pénz és ezernyi mérnök felvételének a kérdése. Mindkettővel rendelkeznek.

    Ami nekem nem tiszta, hogy a hadiipar miért nem termel úgy, mint egy autógépgyár, és miért úgy működnek, mint a rollys rolls?
    Futószalagon lehetne gyártani az eszközöket hatékonyan, de úgy dolgoznak, mint valami hot road műhely. Egy válról indítható páncéltörő takéta (nem az RPG, hanem egy komolyabb típus) 80-100 ezer dollár.
    Pedig csak egy kályhacső porított alumíniummal kevert polimeres robbanóanyaggal, egy rézkúp plasztikkal, és filléres elektronika.