• defiant9
    #15
    "Általánosan megfogalmazva, talán mert az emberek olyan szituba kerülnek, ami meghaladja az aktuális képességeiket"
    Ez ami relatíve ritka. A tipikus az hogy olyan helyzetbe keveri magát ahol már a fizika törvényei nem engedik hogy szabaduljon.
    Pl.:https://youtu.be/Etlmh1PIloA?t=327
    A közúti közlekedés nem követeli meg hogy szuper versenyző képességű sofőrök legyenek, pár % lehet akit permanensen ki kellene zárni, pár akit átmenetileg.
    "Mondjuk azt, hogy az önismeret hiánya talán minden esetben az ok?"
    Én inkább úgy mondanám hogy fel sem fogja hogy az a helyzet amibe belekormányozza magát olyan veszélyeket rejt aminek ő vagy bárki más is képtelen a megoldására. Az embernek és a gépnek is van egy folyamatos prekoncepciója hogy mi fog történni a következő x másodpercben, az emberek azonban gyakran nem számolnak mindennel, az agy kiegyszerűsíti a helyzetet, ami az esetek 99%-ában működik és rengeteg kapacitást spórolt meg, 1%-ban azonban tévedünk (látszólag nincs a takarásban egy autó, de valójában ott van), ezeknek egy még kisebb része balesethez vezet. A gép többet fog látni és végtelen monotonitás tűréssel értékel ki minden részletet, az AI rész azonban hajlamos lehet ugyanazt a hibát elkövetni mint az ember, ezért kell a kvp által vázolt működés, az AI nem egy szabályt kap miszerint ne okozz balesetet, egy blődség amit a cikkben szereplő szakértő állít. Gondoljunk csak bele, az üres de tilosat jelző kereszteződésbe ez esetben simán behajtana az AI, ui. a piros lámpa miatt nem történik baleset csak a többi autó miatt. Egyébként a KRESZ-t ki lehetne egészíteni ilyen behajthatsz ha nincs valós veszély szabállyal, csak az emberek ezt képtelenek lennének megfelelően kezelni és még több balesetet okoznának.
    Egyébként ember is képes balesetmentesen vezetni. Ismerjük azokat akik csak akkor vágnak bele a kereszteződésbe ha nagy távolságban 100%-osan tiszta minden út, egy faluban ez nem probléma, míg nagyvárosban megőrjíti a mögötte sorban állókat hogy miért nem megy már. Azért nem megy mert nem érzi úgy hogy kizárt minden veszélyforrást, erre egyébként a KRESZ szerint joga van.