• wraithLord
    #19
    Amúgy nem is az a cél, hogy személyre szabottan mindenkiről mindent tudjanak, hanem hogy a tömegről, a piacról minél többet tudjanak, és ehhez személyenként meglehetősen sok adat kell.
    Egy konkrét személy megfigyeléséhez eddig is megvolt minden eszköz, nem kellenek hozzá a 21. század okoscuccai, ezek csak nagyban megkönnyítik. Mert ugye csak elő kell szedni ezeket az adatokat egy szerverről, ahol gyakorlatilag rajta van egy ember egész élete direktben összegyűjtve és indirektben, algoritmusokkal kikövetkeztetve. (Vagy idősebb generációknál nem az egész élete, hanem csak onnantól, hogy "ingyen" netes szolgáltatásokat használ, illetve van okoskütyüje). És ha egyszer valamit netalántán rá akarnak bizonyítani az emberre, azt rábizonyítják. Minél több infó van róla, annál könnyebben lehet abból összetákolni bármit.

    De első körben nem az a gond ezzel, hogy "jujj meg fogják tudni ezt meg azt rólad", mert alapjáraton tényleg senkit nem érdekel, és mint írtam is, nem ez az eredeti célja. Hanem mert a privátszféra már csak az értelmező kéziszótárban létezik egy szerencsétlen bejegyzésként, az emberek életét pedig árucikként adják-veszik a multik, és arra használják, amire akarják.
    De ez már akkor elkezdődött, amikor 10-15 évvel ezelőtt emailben megírtad egy haverodnak, hogy akarsz venni új számítógépet, aztán a Google reklámok elkezdtek neked PC reklámokat nyomatni. Most ehhez képest ott vagyunk, hogy az is rajta van ki tudja hány szerveren, hogy mikor sz*rsz. Ha nem viszed magaddal a telefonod, akkor onnan, hogy nem vitted magaddal, és hogy meddig nem volt nálad. Pár hetes/hónapos rendszerességből és szenzor-, mikrofon- és egyéb adatokból bármit ki lehet következtetni.