• TokraFan
    #106
    "Hogy mi a "jobb élet" és mi a "rosszabb élet", az komoly filozófiai vita tárgya lehetne"

    Éppen itt van a kutya elásva. Ahány ember, annyiképpen éli ezt meg. Bármilyen nemesi rendszerben azonban, csak úgy lehet élni, ahogyan azt a piramis tetején lévők jónak látják. Ezért nem tud működni. Nem tudod emberek millióit "kiegyenesíteni", mert mint már írtam, minden ember más!

    "Én nem hiszem azt, hogy minél inkább ki vannak elégítve a vágyak és minél kényelmesebb egy ember élete, az annál jobb életet eredményez."

    Így van, ez a te személyes véleményed. Az én véleményem meg már élből eltér a tiédtől, a harmadik emberé meg eltér mindkettőnkétől. A demokráciában viszont te is elmondhatod a véleményedet és élhetsz úgy is, ahogyan te szeretnél -senki nem akadályozza meg, hogy a vallásodat gyakorold, nem elvárás és nem kötelező hajszolnod az élvezeteket és a pénzt sem, megelégedhetsz annyival amiből éppen megélsz, cserébe biztos nem lesz egy állandó stressz és rohanás az életed.
    Megteheted,hogy nem tanulsz -a 8 elemit kivéve, de az meg össz. társadalmi érdek, hogy legalább ennyi meglegyen-.
    Én viszont egy nemesi rendszerben nem tanulhatnék, nem vállalkozhatnék, nem foglalkozhatnék azzal amivel akarok, mert lenne valaki, aki _erőszakkal_ megmondaná, hogy márpedig nekem hogyan is kell élnem!

    Nincs olyan érv, mely fentiek alapján meggyőzne, hogy a nemesi rendszer nekem jobb! Te ugyanis választhatsz neked tetsző életet most is, én viszont nem tehetném meg. Ezzel elég egyértelműen eldőlt, melyik a jobb és minenki számára élhetőbb rendszer!

    "A katolikus vallásról most nem írnék sokat, annyit azért mégis, hogy teljesen tévedésben vagy vele kapcsolatban. Nem csak az ismerethiány, hanem a néhány fals információ birtokában könnyelműen pálcát törsz felette."

    Ezt én is el tudom mondani, a demokrácia kapcsán. Pálcát törsz, mert szűklátókörűen gondolkodsz ezzel kapcsolatban. Ráadásul kettős mércét alkalmazol folyamatosan. A demokráciát ekézed, miközben a katolicizmussal kapcsolatos kritikát élből hárítod azzal, hogy "fals ifno, tévedés, hazugság", holott ezzel én is "érvelhetnék" feléd, mert már eddig is elég sok légből kapott infót állítottál a demokráciával kapcsolatban.

    Istentől való távolodással én sajnos nem tudok mit kezdeni, mert nem vagyok istenhívő, annak ellenére, hogy a nagyszüleim még keményvonalas katolikusok voltak. Katolikus nevelést kaptam, és gyűlöltem már kisgyerekként is azt a képmutatást és állandó bűnösségről papolást, amit a miséken tapasztaltam. Aztán később, ahogy az iskolában a tudományok iránti érdeklődésem fellendült, és miután megértettem mit jelent a tudományos módszertan, a tudományos gondolkodás, különös tekintettel a logikus levezethetőségre és a megismételhető kísérletekkel történő bizonyítás fontosságára, világossá vált számomra, hogy a vallások nem mások, mint butaságok halmazai. Ellentmondás-halmokkal átitatott, alapvető tényektől is mentes mesevilágok, melyeknek egyetlen szerepe, hogy az arra érzékeny emberek lelkivilágát egyensúlyban tartsák. Számos vallástörténetből ismert állítást mára kikezdhetetlenül megcáfolt a tudományos világ, a tanításokat az utóbbi párszáz évben folyamatosan ehhez kell igazítani, mert a régi tanok némelyike már vállalhatatlan még az egyházak és vallási vezetők számára is. A világban egyelőre semmi nem utal egyetlen teremtő létére, nem figyeltünk meg semmit, ami bizonyítaná egy ilyen entitás létezését. Az egész vallásos világ pusztán elbeszéléseken, meséken, egyes személyek kétes eredetű beszámolóin -messziről jött ember ugye...-, vagy egyéb ellenőrizhetetlen képzelgésen alapul. Ez nekem, és még nagyon-nagyon sok embernek egyszerűen kevés!
    Akkor felteszem a kérdést: Hogyan távolodhatnék el akár én, akár több millió hasonlóan gondolkodó ember istentől, "aki" számunkra egyelőre nem több egy kedves -vagy sok esetben nem is annyira kedves- mesehősnél?
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.07.12. 00:29:15