• NEXUS6
    #115
    Olyan huszon éves koromig én is hasonlóan gondolkodtam, és bizonyos kutatások szerint általános trend, ami élethelyzettel, biológiával, akármivel is összefügg, hogy az ember világnézete, én úgy mondanám értékrendje idősebb korában a konzervativizmus irányába tolódik. Ez nem a XIX. szd-ra, XX. szd-ra volt jellemző ez mai is így van.

    Nem azt mondanám, hogy az ember ilyen meg ilyen és alapvető jellemzője és ebből következően világnézete nyilvánvalóan valamelyik, sokkal inkább választja ezt, és idővel ez változhat.
    Azonban a liberalizmus alapvető szemlélete során azt azért meg kell tudnia magyaráznia, hogy az ember:
    - nem terem, vagy egyesével egy gyárban gyártják, hanem egy biológiai közösségben a családban jön létre,
    - vagy is közösségi lény alapvetően, ahol a szocializáció során alapvető értékrendet tanul meg,
    - a tanulás fontos eleme az anyanyelv, mert nem gépek vagyunk, hogy binárisan kommunikáljunk,
    - fontos a nyelven kívül továbbá az a kultúra is, ami a családon kívüli közelebbi környezetben segíti életben maradni az egyént.

    Ha a fentieket figyelembe vesszük és feltesszük azt a kérdést, ami a liberalizmus alapkérdése is, hogy hol is lehet az ember igazán szabad, hol lehet önmaga, hol lehet otthon?
    Akkor az a válasz, hogy egy olyan közösségben, ami a saját kialakult személyiségének a legjobban megfelel. Ami értelemszerűen, család, hasonló szemléletű emberekből álló barátikör, szűkebb pátria, a nemzet.

    A kérdés tehát ugyan az, de az adekváltabb választ inkább a konzervatívnak nevezett értékrend szerint fogalmazható meg, legalábbis a mai fejemmel így gondolom. Ettől föggetlenül van olyan család, ahol liberálisabb szemléletet tanul a gyerek, ettől függetlenül a fentiek közül mindegyik alaptézis igaz marad. Lázadhatsz a saját kultúrád ellen is, ami jellemző is a fiatalokra, de ne felejtsd, hogy azért vagy erre képes, mert nagyon is jól tudod, hogy mi ez a kultúra, mert 20 évig ezt tanultad.

    Aztán a lázadás után 20 év múlva meg rájössz, hogy számodra nincs más, mert olyan szinten semelyiket nem ismered akerek nagy világban, csak ezekkel az emberekkel vagy kompatibilis.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.03.07. 14:48:42